Φασόλια Ψαχνών

EVIA_fasolia-psaxnon-1
EVIA_fasolia-psaxnon-1

Sito Seeds Pack

Επικοινωνία με την ομάδα / διατηρητή

Για να ζητήσετε σπόρους από την ομάδα Εύβοιας  παρακαλώ επικοινωνήστε στο Email: akis@sito.gr

Sito Seeds Pack

Sito SeedsΓια να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Προέλευση:

Ο σπόρος είναι πολύ παλιός, τον καλλιεργούσαν στην περιοχή των Ψαχνών Εύβοιας και συνεχίζω να τον καλλιεργώ αρκετά  χρόνια στον κήπο μου στην Παραλία Αυλίδας στη Χαλκίδα.

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Από την Ομάδα Εύβοιας: Άκης Αντωνιάδης  από το 2013.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά:

Η ποικιλία είναι καθιστή, το φυτό δεν γίνεται πάνω από 70-80 εκατοστά ύψος. Είναι παραγωγική και χρησιμοποιείται κυρίως για ξερά φασόλια για φασολάδα. Το χαρακτηριστικό που την έκανε να ξεχωρίζει είναι πως τα φασόλια βράζουν πολύ εύκολα και γι’αυτό δεν χρειάζονται απαραίτητα, μούλιασμα από βραδύς. Μου έλεγαν πως παλιά γύριζαν από το χωράφι και τα έβαζαν στην κατσαρόλα για να φάνε το βράδυ.

Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά:

Καλό είναι το έδαφος να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη από κομπόστ. Θέλει αρκετό νερό στη διάρκεια της καλλιέργειας. Δεν έχει προσβολές από σοβαρές ασθένειες και γενικά είναι εύκολο φυτό. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη στήριξη.

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Η σπορά γίνεται στο χωράφι τον Ιούλιο (παραδοσιακά τα έσπερναν το αργότερο μέχρι 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής, που είναι Πολιούχος της Χαλκίδας). Προτιμάμε γραμμική σπορά ανά 50 εκατοστά στην ίδια γραμμή, σπέρνοντας γύρω από κάθε μπέκ, τέσσερις φορές από δύο σπόρους (δηλ. οκτώ σπόρους). Ανάμεσα στις γραμμές αφήνουμε ένα μέτρο απόσταση. Οι καρποί συγκομίζονται όταν ξεραθούν και το περίβλημα τους αποκτήσει καφέ χρώμα και σπάει όταν το πιέσουμε. Για σποροπαραγωγή επιλέγουμε καρπούς από υγιή φυτά σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, που τους αφήνουμε να ωριμάσουν καλά, αφαιρούμε τους σπόρους, τους στεγνώνουμε και τους διατηρούμε σε ξηρό μέρος, αφού τους αφήσουμε για τουλάχιστον μια εβδομάδα στην κατάψυξη ώστε να μην πιάσουν σκουλήκι.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ