Προέλευση:
Τους σπόρους έφερε ο Άρης Παύλος από ταξίδι του στην Λευκάδα το 2016
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Γιάννης Κάσσης , ΣΠΟΡΙΤΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ, το καλλιεργεί στην Αίγινα από το 2017. Tο φυτό έδειξε αμέσως ότι ήταν κατάλληλο για τις τοπικές κλιματικές συνθήκες.
Χαρακτηριστικά:
Δεν είναι αναρριχώμενο είναι κοντό επομένως δεν χρειάζεται καλάμια για στήριγμα . Κάθε φυτό βγάζει συνεχώς κλαδιά από κάτω με φύλλα και άνθη . Τα φασολάκια είναι περίπου σαν τα τσαουλιά τρώγονται πράσινα . Αν μείνουν και ξεραθούν βγάζουμε τους σπόρους που είναι σαν μαύρες γυαλιστερές χάντρες μέτριο μέγεθος και τα κρατάμε για σπόρο η τα τρώμε φασολάδα τον χειμώνα
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Τον Μάρτιο μπορεί να μπει κατευθείαν στο χώμα σε σειρές 50 εκ και κάθε 40 εκ φυτό από φυτό .
Φυτρώνει και αναπτύσσεται γρήγορα, τον Ιούνιο είναι έτοιμα, πρέπει να μαζευτούν την κατάλληλη στιγμή τρυφερά για πράσινα. Την άνοιξη θέλει ήλιο αλλά και σε ημισκιερά μέρη πάει καλά .
Άλλες Παρατηρήσεις
Η πιο συνηθισμένη ασθένεια είναι η μελίγκρα την άνοιξη που αντιμετωπίζεται ψεκάζοντας με διάφορα σκευάσματα όπως σαπούνι οινόπνευμα αλεύρι σκόρδο πιπεριά καυτερή κ.α.