Προέλευση:
Ο σπόρος αυτός μου δόθηκε από τον φίλο καλλιεργητή Χρήστο Τα. που τον κρατάει εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή μας.
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Αντώνης Παπαλεξανδρής, καλλιεργώ στον Αλμυρό Μαγνησίας αυτή την ποικιλία από το 2013.
Χαρακτηριστικά:
Είναι ασυναγώνιστα νόστιμο φασόλι, αρκεί να βρεί το κατάλληλο έδαφος. Λυπάμαι που δεν μπορώ να περιγράψω ακριβέστερα το έδαφος αυτό, μιας και δεν έχω τη δυνατότητα για ανάλυση εδάφους. Έχω καλλιεργήσει το ίδιο φασολάκι σε δυο διαφορετικά μέρη με έδαφος παρόμοιας σύστασης (αργιλώδες) και με τον ίδιο εμπλουτισμό σε οργανική ύλη… Στο ένα χωράφι ήταν υπέροχο, ενώ στο άλλο απλά καλό φασόλι. Ακόμη και στη δεύτερη περίπτωση δίνει δυνατά φυτά που ανεβαίνουν και πλέκονται ανάλογα με τη στήριξη και ο καρπός είναι πλούσιος (μεγάλη παραγωγικότητα) και τρυφερός σε βαθμό να μη χρειάζεται καθάρισμα- βγάλσιμο ινών- για να γίνει φαγητό. Εννοείται ότι πρέπει να κοπεί στην ώρα του, μεταξύ10-15 εκ. Αν ξεφύγει, δεν πειράζει και πολύ…. Τα μεγαλύτερα φασόλια που ‘’τραχεύουν’’, δεν κάνουν για φαγητό, τα παίρνουμε για σπόρο ή για ξερό φασόλι, κάνουν και νόστιμη φασολάδα. Θέλει σχετικά συχνό πότισμα, κάθε 3-4 μέρες, ειδικά όταν μεγαλώσουν τα φυτά και είναι γεμάτα καρπό. Εχθρός αμείλικτος είναι οι αφίδες (μελίγκρα), που αν δεν τις αντιληφθεί κανείς εγκαίρως δεν καταπολεμούνται αποτελεσματικά με το σαπουνόνερο-οινόπνευμα και αποδυναμώνουν τα φυτά μέχρι καταρρεύσεως. Να επισημάνω ότι και έγκαιρα να επέμβει κανείς δεν πρέπει να επαναπαυθεί με τη σχετική επιτυχία αλλά να είναι έτοιμος να επαναλάβει τον ψεκασμό με αυτόν τον ήπιο τρόπο. Καλό ενισχυτικό του φυτού είναι και το τσουκνιδόζουμο.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Σπέρνω κατευθείαν στο έδαφος, μέσα σε ρηχές λακουβίτσες (βάθος περι τα 5 εκατοστά), στα μέσα Απρίλη. Ρίχνω 2-3 σπόρους σε κάθε λακουβίτσα και σκεπάζω με το χώμα σε αποστάσεις 50 εκατ. σε γραμμή και σε σειρά. Φροντίζω να παραμένει υγρή η σπαρμένη περιοχή, χωρίς όμως να μείνει πλημμυρισμένη. Στηρίζω σε καλάμια που κάνουν πυραμίδα ανά τέσσερα . Σπόρο κρατάω από τα καλύτερα φυτά σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας αφήνοντας να ξεραθεί το φασόλι πάνω στο φυτό.