Προέλευση:
Αρχικά, άγρια ρόκα. Συλλογή από την ύπαιθρο στην Αίγινα
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Γιάννης Κάσσης , Σπορίτες Αίγινας, το καλλιεργεί και κρατά σπόρο από το 2015.
Χαρακτηριστικά:
Έχει πικάντικη καυτερή γεύση. Φυτό προσαρμοσμένο στο κλίμα της Αίγινας (θερμή περιοχή, λίγες βροχές, ήπιος χειμώνας). Το κεντρικό νεύρο του φύλλου είναι άλλοτε άσπρο και άλλοτε ελαφρά κοκκινωπό. Τρώγεται μόνο ωμό ως σαλάτα.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Σπορά κατευθείαν στο έδαφος το φθινόπωρο σε σειρές . Μετά αραιώνουμε ώστε η απόσταση μεταξύ των φυτών να είναι 10-15 εκ. Σε δυο μήνες μετά τη σπορά έχουμε συγκομιδή φύλλων για σαλάτα. Τρώμε όλοι δηλ κι εμείς και οι κάμπιες. Κάποιες φορές καταστρέφεται τελείως από τις κάμπιες , καθαρίζουμε τα φαγωμένα και ξαναβλασταίνει. Το φυτό δίνει σπόρο την άνοιξη με αρχές καλοκαιριού. Πρώτα βέβαια ανθίζει με ανθάκια μπεζ-κίτρινα (σταυρανθές-4 πέταλα ως σταυρός). Το φυτό ξεραίνεται αρχές καλοκαιριού και ο σπόρος είναι μέσα σε μικρούς λοβούς και θέλει σπάσιμο και τρίψιμο σε μια λεκάνη για να βγει. Με ένα σουρωτήρι η κόσκινο περνάει ο σπόρος χωρίς τα ξερά φλούδια
Άλλες Παρατηρήσεις: