Πιπεριά Φλωρίνης

Sito Seeds Pack

Επικοινωνία με την ομάδα / διατηρητή

e-mail: arispavlos@yahoo.gr Για αποστολή σπόρων: ταχυδρομείστε προπληρωμένο φάκελο στη διεύθυνση, Αρης Παύλος, οδός Ιοκάστης, Φάρος, ΤΘ 1901, Αίγινα ΤΚ 18010

Sito Seeds Pack

Sito SeedsΓια να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Προέλευση:

Από ανταλλαγή σπόρων στο πλαίσιο του Δικτύου Πελίτι  από  τον Άρη Παύλο.

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Άρης Παύλος, ΣΠΟΡΙΤΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ,  το καλλιεργεί στην Αίγινα  από το 2009 επομένως το φυτό  έχει προσαρμοσθεί στις τοπικές κλιματικές συνθήκες.

 Χαρακτηριστικά:

Πιπεριά με κωνικό σχήμα χωρίς να είναι μακρόστενη και μεγάλη όπως γίνονται οι πιπεριές του   εμπορίου λόγω των πολλών  λιπάσματων . Ιδιαίτερη στη γεύση ειδικά ψητή όπως συνηθίζουν βόρεια .  Αρχικά είναι πράσινη μετά κοκκινίζει και γίνεται  σαρκώδης  και λεπτόφλουδη. Κάθε φυτό προσφέρει  πολλούς καρπούς (7-10). Διετές φυτό.  Θέλει ήλιο, στην σκιά κάνει μεγάλα φύλλα με πιο σκούρο χρώμα  και αργεί να βγάλει καρπό .  Αντέχει όμως  και στο κρύο. Παρόλο που είναι καλοκαιρινό φυτό μπορεί να κρατήσει καρπό στην Αίγινα μέχρι και τον Δεκέμβρη. Φθάνει σε ύψος ενός μέτρου. Πότισμα κανονικό δηλ. κάθε δυο τρεις ημέρες. Ασθένειες δεν παρατηρούνται. Θέλει όμως καλό χώμα.

Ανάλογα με τον Ήλιο το νερό και την ζέστη  παρατηρούμε αλλαγές στο μέγεθος την παραγωγή και την σάρκα.

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Αρχές Φλεβάρη κάνουμε σπορείο. Απαιτούνται τουλάχιστον 3 εβδομάδες  μέχρι να βλαστήσει ο σπόρος συν άλλες δυο εβδομάδες για να διαμορφωθεί το φυτό και να είναι έτοιμο για μεταφύτευση.   Επομένως μεταφυτεύουμε  στο χώμα  τα φυτά του σπορείου την Άνοιξη δηλαδή  ενάμιση μήνα μετά τη σπορά που είχε γίνει τν Φλεβάρη. Φυτεύουμε σε σειρά σε αποστάσεις 40-50 εκ. Θέλει στήριγμα όταν φθάσει σε ύψος τα 30-40 εκ.  Στον ήλιο τελικά φθάνει το 1 μέτρο σε ύψος.

Η συγκομιδή της πράσινης πιπεριάς γίνεται στην αρχή και στη μέση του καλοκαιριού ενώ της κόκκινης στο τέλος του καλοκαιριού. Η συγκομιδή του σπόρου γίνεται μόνο αφού ωριμάσει και κοκκινίσει ο καρπός της πιπεριάς  αρκεί να μην μαλακώσει πολύ και χαλάσει γιατί τότε καταστρέφεται κι ο σπόρος. Παίρνεις σπόρο τον στεγνώνεις στη σκιά και αποθηκεύεις σε βάζο.

Άλλες Παρατηρήσεις

Ασθένειες έχει συνήθως μύκητες όπως περονόσπορο, προς το τέλος της ζωής της όταν μεγαλώσει το φυτό, έχουμε και τετράνυχο με την ζέστη  αλλά γενικά  επιβιώνει χωρίς δυσκολίες .

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ