Προέλευση:
Από επαγγελματία καλλιεργητή Γεώργιο Κηπουρό που την καλλιεργούσε πάρα πολλά χρόνια μαζί με 30 είδη λαχανικών και συντηρούσε την οικογένειά του.
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Από την ομάδα Σπορίτες Ροδόπης: Δομπάζης Νικόλαος, την καλλιεργεί και την αναπαράγει από το 2010.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά:
Μακριά τρυφερή, πολύ γευστική και παραγωγική.
Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά:
Θέλει σωστό πότισμα και πλούσιο χώμα για να δώσει καλή παραγωγή.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Η σπορά γίνεται τον Φεβρουάριο στο σπορείο (Θερμοκήπιο), επηρεάζεται από την υγρασία του θερμοκηπίου και θέλουν προσοχή οι γυμνοσάλιαγκες (τρώνε τα νεαρά φυτά). Τις φυτεύουμε στο χώμα αρχές Μαΐου.