Προέλευση:
Αγοράστηκε το 2016 από τη γνωστή οργάνωση ΚΟΚΟΠΕΛΙ που προστατεύει και διαδίδει παραδοσιακές φυτικές ποικιλίες ελεύθερες πνευματικών δικαιωμάτων
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Γιάννης Κάσσης, Σπορίτες Αίγινας, το καλλιεργεί από το 2016
Χαρακτηριστικά:
Το φυτό προσαρμόσθηκε άμεσα στις συνθήκες της Αίγινας και πήγε πολύ καλά. Πρόκειται για χαμηλό φυτό φθάνει τα 30- 50 εκ. και όταν ανθίσει ξεπερνά κατά πολύ το ένα μέτρο Στη ρίζα κάνει μεγάλο κεφάλι με ομόκεντρους άσπρους και κόκκινους κύκλους. Οι βλαστοί και οι μίσχοι έχουν ελαφρές πράσινες και κόκκινες αποχρώσεις. Το κεφάλι διαμορφώνεται στη ρίζα περίπου 4 μήνες μετά τη σπορά.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Ο σπόρος κάνει την εμφάνιση του επάνω στον κορμό σε ετήσια βάση σε θερμές περιοχές όπως η Αίγινα και σε διετή βάση σε πιο ψυχρές περιοχές. Εδώ ξεκινάμε τη σπορά κατευθείαν στο χώμα από τον Αύγουστο, και το Δεκέμβριο έχουμε σχηματισμένο κεφάλι στη ρίζα. Την Άνοιξη ανθίζει και στις αρχές καλοκαιριού βγάζει σπόρο στον κεντρικό του βλαστό. Εάν δεν κρατηθούν αυτά τα χρονικά όρια δεν μπορώ να κρατήσω καλό σπόρο μέσα σε ένα χρόνο και θα χρειαστούν δυο χρόνια διότι ο σπόρος εκφυλίζεται και τότε στη ρίζα βγαίνει ένα μικρό μακρόστενο κεφάλι με πολλά φύλλα. Π.χ. εάν κάνω τη σπορά τον Ιανουάριο θα φάω παντζάρι τέλος Άνοιξης αλλά δεν θα μπορέσω να κρατήσω σπόρο για την επόμενη χρονιά. Σε αυτήν την περίπτωση θα κρατήσω το γουλί για φύτεμα την επόμενη χρονιά αντί για σπόρο .
Άλλες Παρατηρήσεις:
Θέλει προσοχή η γειτνίαση με σέσκουλα γιατί αλληλο-γονιμοποιούνται και μπορεί πάλι ο σπόρος να εκφυλιστεί . Προσοχή ! Το σέσκουλο είναι είδος παντζαριού.
Σε ζέστη και υγρασία έχουμε μύκητες και πολλά φύλλα χαλάνε και καθυστερούν την ανάπτυξη του φυτού.