Παντζάρι κόκκινo

Patzari-kokkino-1
Patzari-kokkino-1

Sito Seeds Pack

Επικοινωνία με την ομάδα / διατηρητή

Για να παραλάβετε σπόρους με το ταχυδρομείο: Στέλνετε ένα γράμμα (με σημείωμα για τους σπόρους που επιθυμείτε) μαζί μ' έναν άδειο φάκελο μέσα (αυτός είναι ο φάκελος που θα σας επιστραφεί με τους σπόρους) με προπληρωμένο τέλος, στον οποίο θα γράψετε τα δικά σας στοιχεία ως παραλήπτη και τα δικά μου ως αποστολέα, ώστε να είναι έτοιμος να αποσταλεί σ' εσάς μαζί με τους σπόρους της επιλογής σας. Έτσι επιβαρύνεστε μόνο τα έξοδα αποστολής.
Επισήμανση: Παρακαλώ να στέλνετε στους φακέλους της επιστροφής μόνο με προπληρωμένο τέλος. Προτείνεται ο μικρότερος φάκελος προπληρωμένου τέλους, που θα βρείτε στα ΕΛΤΑ, είναι ο ιδανικός.
Η διεύθυνση είναι: Νούλη Ζυπίδου, Μεσοποταμία, Τ.Θ. 689, Τ.Κ. 52050, Καστοριά

Sito Seeds Pack

Sito SeedsΓια να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Patzari-kokkino-2

Προέλευση:

Τον σπόρο του τον καλλιεργώ πάνω απο 10 χρόνια.

Τον παρέλαβα από μια γιαγιά που τον καλλιεργούσε πολλά περισσότερα χρόνια, στην Μεσοποταμία.

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Ζυπίδου Νούλη.

Καλλιεργητικά – Μορφολογικά χαρακτηριστικά:

δανικά για την καλλιέργειά του είναι τα αμμώδη ή αμμοπηλώδη εδάφη. Σε αυτά τα εδάφη ο βολβός αναπτύσεται πολύ. Το καλλιεργώ σε σκληρότερο έδαφος μεν, αλλά πλούσιο σε οργανικές ουσίες με συχνή χρήση κομπόστ και με τακτικό πότισμα το καλοκαίρι. Χρειάζεται ελαφρύ σκάλισμα το χώμα γύρω από τον καρπό κατά την διάρκεια της αναπτυξής του, λόγω του σκληρότερου εδάφους. Οι βολβοί γίνονται σχετικά στρογγυλοί, αλλά σαφώς μικρότεροι.

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Η σπορά γίνεται στα μέσα της άνοιξης όταν έχουν πια τελειώσει οι παγωνιές κι εχει ανεβεί η θερμοκρασία. Ιδανικά, σπέρνω διαδοχικά άλλες δυο φορές, με απόσταση δυο εβδομάδων,  για διαδοχική συγκομιδη.

Η συγκομιδή των σπόρων γίνεται σταδιακά, την επόμενη καλλιεργητική χρονιά. Διαλέγουμε τα καλύτερα φυτά για συλλογή σπόρου. Κόβουμε τα φύλλα τους σε απόσταση 3-4 εκατοστά πάνω απο τον βολβό και φροντίζουμε να τα προστατέψουμε για να αντέξουν την παγωνιά του χειμώνα, με μεταφορά σε θερμοκήπιο ή με καλή εδαφοκάλυψη επιτόπου.

Όταν πλέον την άνοιξη, τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσονται και να ψηλώνουν πολύ, αποκτούν πολλά κλωνάρια και πάνω σε αυτά αρχίζει η παραγωγή των σπόρων, που ξεκινάει με μικροσκοπικά λουλούδια πράσινου χρώματος, που σχηματίζονται σε ομάδες από τρία ή περισσότερα άνθη. Η επικονίαση γίνεται συνήθως με τον αέρα, με την γύρη τους να ταξιδεύει ως και μερικά χιλιόμετρα, ανάλογα με το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες.

Άλλες Παρατηρήσεις:

Η συγκαλλιέργεια του παντζαριού μαζί άλλα λαχανικά όπως: λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, κρεμμυδάκι, σκόρδο, μαρούλι και τα καθιστά φασόλια προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα με καλή παραγωγή και εξοικονόμηση νερού.

Σταυρογονιμοποιείται πολύ εύκολα και χάνει την καθαρότητά του με το σέσκουλο, αλλά και άλλες ποικιλίες παντζαριού, γι’ αυτό καλό είναι να καλλιεργούνται σε διαφορετικές καλλιεργητικές περιόδους.