Προέλευση:
Η ντομάτα αυτή μου δόθηκε σε γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών του Πελίτι το 2015.
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Αντώνης Παπαλεξανδρής. Καλλιεργώ αυτή την ποικιλία από το 2016 στον Αλμυρό Μαγνησίας.
Χαρακτηριστικά:
Είναι ντομάτα με μεγάλο καρπό, κάπως πλακουτσωτό, με απαλές σχισμές – φέτες, μέτρια σαρκώδης και πολύ νόστιμη. Το φυτό της είναι αρκετά δυνατό και δίνει πολλά πλάγια βλαστάρια, έτσι που τείνει να γίνει φουντωτό και να κλείνει όλο το χώρο. Είναι ανθεκτικό φυτό, δεν χρειάζεται ιδιαίτερα πλούσιο χώμα, ούτε συχνό πότισμα. Εδώ βέβαια χρειάζεται προσοχή το πόσο νερό κρατάει το έδαφος και πόση υγρασία υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Στο δικό μου χώρο που αποστραγγίζεται γρήγορα και με έντονα ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες, ποτίζω στις 4-5 μέρες. Χρειάζεται καλή στήριξη γιατί, όπως είπα, το φυτό έχει όγκο αλλά και ύψος ως 2 μέτρα.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Σπέρνω σε θερμαινόμενο (τουλάχιστο τη νύχτα) φυτώριο, το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου για να είναι τα νέα φυτά έτοιμα για φύτευση στο χωράφι δυο μήνες αργότερα. Στο φύτεμα κρατάω αποστάσεις 50 εκατ. κατά μήκος και περίπου το ίδιο κατά πλάτος. Αρχίζω τη συγκομιδή στα μέσα του Ιούνη, αφού κλαδέψω τις πρώτες (χαμηλότερες ) μασχάλες (καινούρια βλασταράκια ανάμεσα στον κεντρικό βλαστό και τα φύλλα), ώστε να αερίζονται ικανοποιητικά τα φυτά. Σπόρο κρατάω από τα πλέον υγιή και δυνατά φυτά και βέβαια από τους πρώτους και αντιπροσωπευτικότερους για το κάθε είδος καρπούς. Και αργότερα ωστόσο, ίσως και προς το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, κρατάω σπόρο από τους καλύτερους καρπούς που αφήνω να ωριμάσουν πολύ καλά πάνω στο φυτό.