Προέλευση:
Παραδοσιακή ποικιλία που έφερε από την Αυστραλία η νονά μου το 2001.
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Νούλη Ζυπίδου. Την καλλιεργώ – διατηρώ από τότε στην Μεσοποταμία Καστοριάς.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά:
Φυτό με πολύ καλή ανάπτυξη, μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα ύψος, περίπου. Παραγωγική, με σχετικά μεγάλους σφιχτόσαρκους και ζουμερούς νόστιμους καρπούς αλλά παρά το οτι έχει σχετικά χοντρή φλούδα, είναι πολύ καλή για σαλάτα κι ακόμη καλύτερη για σάλτσα.
Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά:
Έχει ανάγκη από έδαφος πλούσιο σε οργανική ύλη και καλή αποστράγγιση. Τα φυτά χρειάζονται πολύ καλή στήριξη και δέσιμο. Τα καλλιεργώ χωρίς κοπριά, μόνο με κομπόστ. Τακτικό αλλά όχι πολύ πότισμα όταν έχει καλή εδαφοκάλυψη. Πολύ ανθεκτική σε καιρικές συνθήκες και ασθένειες.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Η σπορά γίνεται σε προσταευόμενο σπορείο, μέσα στον Μάρτιο και τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται μέσα στον Μάϊο. Κρατάω πάντα τους καλύτερους καρπούς για σποροπαραγωγή και τους αφήνω πάνω στο φυτό μέχρι να παρα-ωριμάσουν. Ακολουθώ τη συνήθη διαδικασία ζύμωσης των σπόρων, με πολύ καλή αποξήρανση, ωστε να διατηρηθούν όσο καλύτερα γίνεται.
Άλλες Παρατηρήσεις:
Από μαρτυρίες φίλων που έχω στείλει σπόρους και την έχουν καλλιεργήσει, ανέφεραν ότι και χωρίς καθόλου στήριξη τα φυτά αναπτύχθηκαν και απέδωσαν πολύ καλά, χωρίς ασθένειες ή άλλα προβλήματα.
Με την συγκεκριμένη ποικιλία έγινε ένα τυχαίο “πείραμα”, που μπορείτε να διβάσετε στις μικρές ιστοπίες σπόρων.