Προέλευση:
Το σπόρο μου τον έφερε από το Ουζμπεκιστάν (Τασκένδη) ο συχωρεμένος φίλος μου Σπύρος Γ. το 2005.
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Αντώνης Παπαλεξανδρής. Καλλιεργώ αυτή την ποικιλία από το 2005 στον Αλμυρό Μαγνησίας.
Χαρακτηριστικά:
Είναι μεγαλόκαρπη ντομάτα, με κόκκινο-ροζ χρώμα, χαρακτηριστικές εγκοπές σαν φέτες και λεπτόφλουδη. Εσωτερικά έχει πολλά χωρίσματα για σπόρο και είναι ιδιαίτερα ζουμερή. Το φυτό της δίνει δυνατά αναρριχώμενα βλαστάρια που, κατάλληλα στηριγμένα, ξεπερνούν τα 2 μέτρα σε ύψος. Δεν είναι πολύ παραγωγική, όπως και οι περισσότερες ποικιλίες με μεγάλο καρπό, στην περιοχή μου, ούτε όμως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε προσβολές (μύκητες, έντομα) ή σε έντονη ξηρασία. Θέλει καλό πότισμα στις 5-6 μέρες. Εμπλουτίζω το έδαφος με κομπόστ ή καλοχωνεμένη κοπριά και ψεκάζω με χαλκό και βρέξιμο θειάφι όταν τα φυτά αρχίζουν να δυναμώνουν μετά τη μεταφύτευση στο χωράφι, οπωσδήποτε πριν την πρώτη ανθοφορία.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Σπέρνω σε θερμαινόμενο (τουλάχιστο τη νύχτα) φυτώριο, το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου για να είναι τα νέα φυτά έτοιμα για φύτευση στο χωράφι δυο μήνες αργότερα. Στο φύτεμα κρατάω αποστάσεις 50 εκατ. κατά μήκος και περίπου το ίδιο κατά πλάτος. Αρχίζω τη συγκομιδή στα τέλη του Ιούνη. Κλαδεύω τις πρώτες (χαμηλότερες ) μασχάλες (καινούρια βλασταράκια ανάμεσα στον κεντρικό βλαστό και τα φύλλα), ώστε να αερίζονται ικανοποιητικά τα φυτά. Πάνω από την πρώτη ανθοφορία αφήνω τα βλαστάρια να αναπτυχθούν και να κάνουν την απαραίτητη σκίαση. Σπόρο κρατάω από τα πλέον υγιή και δυνατά φυτά και βέβαια από τους πρώτους και αντιπροσωπευτικότερους για το κάθε είδος καρπούς. Και αργότερα ωστόσο, ίσως και προς το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, κρατάω σπόρο από τους καλύτερους καρπούς που αφήνω να ωριμάσουν πολύ καλά πάνω στο φυτό.