Ντομάτα Καραμπόλα Καστοριάς

ntomata-karampola-kastorias
ntomata-karampola-kastorias

Sito Seeds Pack

Επικοινωνία με την ομάδα / διατηρητή

Για να παραλάβετε σπόρους με το ταχυδρομείο: Στέλνετε ένα γράμμα (με σημείωμα για τους σπόρους που επιθυμείτε) μαζί μ' έναν άδειο φάκελο μέσα (αυτός είναι ο φάκελος που θα σας επιστραφεί με τους σπόρους) με προπληρωμένο τέλος, στον οποίο θα γράψετε τα δικά σας στοιχεία ως παραλήπτη και τα δικά μου ως αποστολέα, ώστε να είναι έτοιμος να αποσταλεί σ' εσάς μαζί με τους σπόρους της επιλογής σας. Έτσι επιβαρύνεστε μόνο τα έξοδα αποστολής.
Επισήμανση: Παρακαλώ να στέλνετε στους φακέλους της επιστροφής μόνο με προπληρωμένο τέλος. Προτείνεται ο μικρότερος φάκελος προπληρωμένου τέλους, που θα βρείτε στα ΕΛΤΑ, είναι ο ιδανικός.
Η διεύθυνση είναι: Νούλη Ζυπίδου, Μεσοποταμία, Τ.Θ. 689, Τ.Κ. 52050, Καστοριά

Sito Seeds Pack

Sito SeedsΓια να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Προέλευση:

Παλιά παραδοσιακή ποικιλία που καλλιεργείται πάνω απο 70 χρόνια στην Καστοριά. Οι σπόροι προήλθαν από έναν παλιό φίλο στο χωριό Μεσοποταμία Καστοριάς το 1993.

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Ζυπίδου Νούλη. Την ποικιλία αυτή την διατηρώ στην Μεσοποταμία από το 1993.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά:

Φυτό μέτριας ανάπτυξης, συνήθως δεν ξεπερνά το 1,5 μέτρο, καλής παραγωγής, με καρπούς που ποικίλουν σε μέγεθος, σφιχτόσαρκους, με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Η Καραμπόλα είναι πολύ καλή για σαλάτα αλλά και σάλτσες.

Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά:

Αρκετά ανθεκτικό στις ασθένειες φυτό. Οι καλλιεργητικές απαιτήσεις του φυτού δεν είναι ιδιαίτερες. Έχει ανάγκη από καλά στραγγιζόμενο πλούσιο σε οργανικές ουσίες έδαφος. Με σταθερό πότισμα και καλή στήριξη του φυτού. Χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα όταν το φυτό αρχίζει να βγάζει τα γνωστά “λαίμαργα” κλωνάρια, ώστε να αερίζεται καλύτερα. Κάποιες φορές αυτά τα “λαίμαργα” τα φυτεύω στο χώμα και μου δίνουν ένα νέο φυτό, το οποίο θα δώσει κυλιόμενη παραγωγή, μέχρι και αργά το φθινόπωρο.

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Η σπορά γίνεται νωρίς την άνοιξη σε κλειστό προστατευόμενο σπορείο. Σημαδεύω 3-4 καρπούς για σπόρο, δένοντας ένα κορδελάκι στο κοτσάνι του καρπού που επιλέγω, από διάφορα σημεία του φυτού και τους αφήνω μέχρι που θ’ αρχίσουν να παραωριμάζουν. Μέσα στο φθινόπωρο συλλέγω το σπόρο σ’ ένα βάζο με λίγο νεράκι μαζί με τα υγρά του καρπού και αφήνω να γίνει η ζύμωση, 4-5 ημέρες, μέχρι να σχηματίσει στην επιφάνεια ενα υπόλευκο στρώμα σαν μούχλα. Τότε καθαρίζω-ξεπλένω καλά τους σπόρους, τους στραγγίζω καλά και τους αποξηραίνω σε δισκάκι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, για ένα περίπου μήνα, ανάλογα με τις θερμοκρασίες της εποχής. Τους αποθηκεύω – διατηρώ σε σκοτεινό, δροσερό και καλά αεριζόμενο μέρος, σε χάρτινη συσκευασία ή σε γυάλινο βαζάκι, γράφοντας απ’ έξω την ημερομηνία αποθήκευσης του σπόρου.

Άλλες Παρατηρήσεις:

Έχει τύχει στο παρελθόν να αφήσω τα φυτά στο έλεός τους (ενώ είχαν ακόμη άγουρους καρπούς) για όλο τον χειμώνα. Αυτό που παρατήρησα την επόμενη άνοιξη ήταν ότι αν και ήταν άγουροι οι καρποί που ‘χαν πέσει στο έδαφος, έδωσαν σπορόφυτα. Τα σπορόφυτα αυτά μεταφυτεύτηκαν κι έδωσαν ακόμη εξίσου καλά φυτά. Από τότε, κάποιες φορές, το κάνω αυτό και με άλλες ποικιλίες και βλέπω πως τις περισσότερες φορές αποδίδει.