Ντομάτα Άνδεων

ALMYROS_Ntomata-Andeon-1
ALMYROS_Ntomata-Andeon-1

Sito Seeds Pack

Επικοινωνία με την ομάδα / διατηρητή

Όποιος θέλει να έρθει σε επαφή με την ομάδα για ανταλλαγή ή προμήθεια σπόρων, καλλιεργητικών εμπειριών ή κοινή δράση με βάση τη φιλοσοφία του Σιτώ, μπορεί να απευθυνθεί στην ταχυδρομική διεύθυνση Αντώνης Παπαλεξανδρής Τρ.Αργυροπούλου 115 Τ.Κ. 37100 Αλμυρός Μαγνησίας και στο τηλέφωνο 6974374582 (κατά προτίμηση μετά τις 17.30 παρακαλώ)

Sito Seeds Pack

Sito SeedsΓια να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Προέλευση:

Αυτή η ντομάτα μου δόθηκε από τον φίλο Μιχάλη Άκερμαν που την καλλιεργεί για πολλά χρόνια στην Πορταριά του Πηλίου.

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Αντώνης Παπαλεξανδρής. Καλλιεργώ αυτή την ποικιλία από το 2015 στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Χαρακτηριστικά:

Έχει μακρουλό σχήμα που θυμίζει πιπεριά, είναι ιδιαίτερα σαρκώδης, όπως φαίνεται στην παραπάνω τομή (δίνει πολύ λίγα σπόρια) και ξεχωριστά γλυκιά στη γεύση. Το φυτό της δίνει δυνατά αναρριχώμενα βλαστάρια που, κατάλληλα στηριγμένα, ξεπερνούν τα 2 μέτρα σε ύψος. Φαίνεται να της αρέσει το πλούσιο έδαφος (κομπόστ, φυλλόχωμα ή χωνεμένη κοπριά) και η δροσιά. Στο Πήλιο που έχει δροσιά, τουλάχιστο τα βράδια, αποδίδει πολύ καλύτερα αν και ποτίζεται ελάχιστα, στον κάμπο θέλει συχνότερο πότισμα (κάθε 3 μέρες στις μεγάλες ζέστες). Ευαίσθητη (όταν π.χ. ταλαιπωρηθεί από ανέμους ή καταιγίδα δυσκολεύεται να επανέλθει παρά τις φροντίδες) και μέτρια παραγωγική (στις συνθήκες του κάμπου) ντομάτα, που όμως με ικανοποιεί με την πολύ ιδιαίτερη γεύση της.

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Σπέρνω σε θερμαινόμενο (τουλάχιστο τη νύχτα) φυτώριο, το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου για να είναι τα νέα φυτά έτοιμα για φύτευση στο χωράφι δυο μήνες αργότερα. Στο φύτεμα κρατάω αποστάσεις 50 εκατ. κατά μήκος και περίπου το ίδιο κατά πλάτος. Αρχίζω τη συγκομιδή στα μέσα του Ιούνη, αφού κλαδέψω τις πρώτες  (χαμηλότερες ) μασχάλες (καινούρια βλασταράκια ανάμεσα στον κεντρικό βλαστό και τα φύλλα), ώστε να αερίζονται ικανοποιητικά τα φυτά. Πάνω από την πρώτη ανθοφορία αφήνω τα βλαστάρια να αναπτυχθούν και να κάνουν την απαραίτητη σκίαση. Σπόρο κρατάω από τα πλέον υγιή και δυνατά φυτά και βέβαια από τους πρώτους και αντιπροσωπευτικότερους για το κάθε είδος καρπούς. Και αργότερα ωστόσο, ίσως και προς το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, κρατάω σπόρο από τους καλύτερους καρπούς που αφήνω να ωριμάσουν πολύ καλά πάνω στο φυτό.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ