Μικρός γλυκός Αρακάς – Sugar snap Pea

Nouli_mikros-glykos-arakas-2
Nouli_mikros-glykos-arakas-2

Sito Seeds Pack

Επικοινωνία με την ομάδα / διατηρητή

Για να παραλάβετε σπόρους με το ταχυδρομείο: Στέλνετε ένα γράμμα (με σημείωμα για τους σπόρους που επιθυμείτε) μαζί μ' έναν άδειο φάκελο μέσα (αυτός είναι ο φάκελος που θα σας επιστραφεί με τους σπόρους) με προπληρωμένο τέλος, στον οποίο θα γράψετε τα δικά σας στοιχεία ως παραλήπτη και τα δικά μου ως αποστολέα, ώστε να είναι έτοιμος να αποσταλεί σ' εσάς μαζί με τους σπόρους της επιλογής σας. Έτσι επιβαρύνεστε μόνο τα έξοδα αποστολής.
Επισήμανση: Παρακαλώ να στέλνετε στους φακέλους της επιστροφής μόνο με προπληρωμένο τέλος. Προτείνεται ο μικρότερος φάκελος προπληρωμένου τέλους, που θα βρείτε στα ΕΛΤΑ, είναι ο ιδανικός.
Η διεύθυνση είναι: Νούλη Ζυπίδου, Μεσοποταμία, Τ.Θ. 689, Τ.Κ. 52050, Καστοριά

Sito Seeds Pack

Sito SeedsΓια να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Nouli_mikros-glykos-arakas-1

Προέλευση:

Από ομάδα του εξωτερικού (Βουλγαρία) σε γιορτή του Πελίτι το 2017.

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Νούλη Ζυπίδου. Τον καλλιεργώ και διατηρώ απο το 2017.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά:

Ο Αρακάς αυτός είναι μικρότερος από τον γνωστό μας Αρακά.

Τα φυτά φτάνουν περίπου στο ένα μέτρο. Τα λουλούδια του είναι πολύ όμορφα, δίχρωμα, μωβ-λιλά και ροζ – μπορντώ. Χρειάζονται οπωσδήποτε υποστήριξη γιατί είναι πολύ ευαίσθητα στους δυνατούς ανέμους.

Όταν τα σπέρματα-σποροθυλάκια είναι  μικρά, τρυφερά και πράσινα, τότε πρέπει να γίνεται και η συγκομιδή.  Μαγειρεύεται όπως το φρέσκο φασολάκι.

Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά:

Τον καλλιεργώ χωρίς κοπριά μόνο με κομπόστ.

Είναι αρκετά ανθεκτικό στις ασθένειες αρκεί να έχει την σωστή φροντίδα. Το τακτικό πότισμα μέχρι καί τη συγκομιδή είναι απαραίτητο. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, κάνω υγρή λίπανση, τουλάχιστον 2-3 φορές, με φυσικά-φυτικά εκχυλίσματα, όπως το τσάϊ τσουκνίδας, τους Ε.Μ. και το Eco Enzyme, για προστασία και καλύτερη φροντίδα των φυτών.

Συγκαλλιεργείται καλά με σέλινο, μαϊντανό, φράουλες, τσουκνίδα και αρωματικά όπως η ρίγανη και το μελισσόχορτο.

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Η σπορά γίνεται λίγο μετα τις τελευταίες παγωνιές του χειμώνα, γύρω στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, κατευθείαν σε χώμα με πλούσια οργανική ύλη και καλό πότισμα μέχρι να αναπτυχθούν καλά τα σπορόφυτα. Οταν οι καρποί μεγαλώσουν πολύ και χάσουν το έντονο πράσινο χρώμα τους, τότε τους αφήνω για σπόρο, μεχρι τα σποροθυλάκια να ξεραθούν πάνω στο φυτό. Αφαιρώ τα σποροθυλάκια και τ’ αφήνω να στεγνώσουν καλά, μέσα σ’ ενα δίσκο ή ταψί. Αφού στεγνώσουν πολύ καλά, τους αφαιρώ από το λουβί τους και τους βάζω στην κατάψυξη για μια εβδομάδα τουλάχιστον. Μετά την κατάψυξη αφήνω ξανά να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για μια δυο ημέρες και μετά τους αποθηκεύω σε γυάλινο βαζάκι.

Άλλες Παρατηρήσεις:

Όσο είναι μικρός και τρυφερός, τρώγεται καί ωμός, μαγειρεύεται όπως το φρέσκο φασολάκι, σαν σαλάτα και σε σούπες λαχανικών – χορτόσουπες κλπ.  Αν τα σπέρματα μεγαλώσουν περισσότερο μπορουν να καταναλωθούν καί όπως τον κλασικό αρακά, χωρίς το λουβί τους.