Μελιτζάνα άσπρη (Σαντορίνης)

aigina_melitzana-aspri
aigina_melitzana-aspri

Sito Seeds Pack

Επικοινωνία με την ομάδα / διατηρητή

Κάσσης Γιάννης Καβουρόπετρα Ερατούς 4 Τ.Κ. 18010 Αίγινα Τηλ. 6971637618 email: kassis123@yahoo.gr

Sito Seeds Pack

Sito SeedsΓια να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Προέλευση:

Από οικογιορτή  ανταλλαγής σπόρων του Πελίτι [ σπόρος από Άρη Παύλο ]

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Γιάννης Κάσσης , ΣΠΟΡΙΤΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ,  το καλλιεργεί στην Αίγινα  από το 2010 επομένως έχει προσαρμοσθεί στις τοπικές κλιματικές συνθήκες

 Χαρακτηριστικά:

Φυτό ανθεκτικό σε ασθένειες  με μέτρια  ανάπτυξη και όχι πολλούς καρπούς,  πολύ καλά προσαρμοσμένο στις συνθήκες της Αίγινας θέλει δηλαδή ήλιο και ζέστη  γενικά.

Καρπός με σχήμα φλάσκας   σε χρώμα κάτασπρο όταν όμως ωριμάσει πολύ κιτρινίζει ελαφρά. Φυτό μεγάλο, μπορεί να φθάσει και το 1μ. Μερικοί το κρατούν διετές αλλά δεν παρατηρείται η ίδια παραγωγικότητα το δεύτερο χρόνο.  Στην Σαντορίνη την καλλιεργούν και ξερικά.

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Το Φεβρουάριο κάνουμε σπορείο σε θερμοκήπιο. Μεταφέρουμε στο έδαφος τον Απρίλιο. Η συγκομιδή αρχίζει από το τέλος Ιουνίου.  Παρόλο που είναι καλοκαιρινό φυτό στην Αίγινα μπορεί να φθάσει μέχρι το Δεκέμβριο. Για να κρατήσω σπόρο αφήνω κάποιες μελιτζάνες να ωριμάσουν πάρα πολύ μέχρι να πάρουν χρώμα ξερικό καφέ και να σκληρύνει η εξωτερική φλούδα. Κόβω την ώριμη και σχεδόν ζαρωμένη  μελιτζάνα  σε λωρίδες τη βάζω σε λεκάνη με νερό, και μαζεύω το σπόρο από το ώριμο φυτό με ένα κουταλάκι (για να ξεκολλήσουν). Ξεπλένω τους σπόρους που  είναι στον πάτο της λεκάνης σε σουρωτήρι και μετά στέγνωμα στον ίσκιο και φύλαγμα σε βαζάκι. Τη υπόλοιπη ώριμη μελιτζάνα την τρώω.

Άλλες Παρατηρήσεις

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ