Προέλευση:
Ο σπόρος είναι από γιορτή ανταλλαγής σπόρων και τον καλλιεργώ 4-5 χρόνια στον κήπο μου στην Παραλία Αυλίδας στη Χαλκίδα.
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Από την Ομάδα Εύβοιας: Άκης Αντωνιάδης από το 2015.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά:
Η ποικιλία είναι παραδοσιακή, το φυτό φτάνει γύρω στο ένα μέτρο ύψος. Είναι αρκετά παραγωγική, με αφράτη σάρκα και γλυκιά γεύση.
Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά:
Καλό είναι το έδαφος να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη από κομπόστ, ώστε να μη ρίξουμε χημικά λιπάσματα, που αφήνον υπολείματα στον υδροφόρο ορίζοντα.
Θέλει πολύ νερό στην περίοδο της καλλιέργειας. Δεν έχει ιδιαίτερες ασθένειες, προληπτικά κάνουμε στην αρχή της καλλιέργειας 2-3 ψεκασμούς με βρέξιμο θειάφι και 1 με χαλκό αν χρειαστεί. Αναπτύσσεται εύκολα και δίνει αρκετούς καρπούς, δεν χρειάζεται κλάδεμα, ούτε στήριξη.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Η σπορά γίνεται σε σπορείο μέσα με τέλη Φεβρουαρίου και μεταφυτεύονται στο χωράφι την άνοιξη όταν περάσουν τα πολλά κρύα. Προτιμάμε γραμμική σπορά ανά 50 εκατοστά απόσταση στην ίδια γραμμή. Ανάμεσα στις γραμμές αφήνουμε απόσταση ενός μέτρου. Οι καρποί συγκομίζονται όταν αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος, Όσο περισσότερο τους αφήσουμε να μεγαλώσουν, χοντραίνουν και οι σπόροι μέσα τους, οπότε θέλει προσοχή. Για σποροπαραγωγή επιλέγουμε καρπούς από υγιή φυτά σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, που τους αφήνουμε να ωριμάσουν καλά και να κιτρινίσουν πάνω στο φυτό. Τους κόβουμε και τους βάζουμε σε μια λεκάνη και τους χαράζουμε 2-3 φορές βαθειά με μαχαίρι κατά μήκος και τους αφήνουμε αρκετό διάστημα (2 εβδομάδες και περισσότερο)μέχρι να σαπίσει η σάρκα. Όταν σαπίσει η σάρκα(και μουχλιάσει λίγο), ξεχωρίζουμε τους σπόρους ξεπλένοντας τους μέσα σε ένα μεγάλο βάζο και κρατάμε τους σπόρους που κατακάθονται, πετώντας τα κομμάτια της σάρκας και τους σπόρους που επιπλέουν, επαναλαμβάνοντας τόσες φορές μέχρι να καθαρίσουν οι σπόροι. Τους στεγνώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τους διατηρούμε σε χάρτινα σακουλάκια σε ξηρό μέρος.