Προέλευση:
Τοπική ποικιλία Αίγινας. Τον σπόρο τον πήρε ο Άρης Παύλος το 2010 από ντόπιο αγρότη και το διατήρησε έως το 2017.
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Γιάννης Κάσσης στην Αίγινα από το 2017.
Χαρακτηριστικά:
Ο καρπός είναι λίγο μικρότερος από το άλλο κουκί της Αίγινας και όταν ξεραθεί γίνεται σκούρος σε χρώμα βαθύ-μελιτζανί. Φυτό ανθεκτικό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση, θέλει ήλιο και μέτριο πότισμα. Το μαυροκούκι αυτό είναι πολύ νόστιμο.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Σπορά στο έδαφος τέλη Φθινοπώρου σε αποστάσεις 40 πόντων. Ανθίζει στις αρχές της Άνοιξης και στο τέλος της Άνοιξης γίνεται η συγκομιδή. Τα κουκιά αυτά είναι πολύ νόστιμα, τρώγονται είτε χλωρά η ξερά. Για να παρουμε τον καρπό-σπόρο για μελλοντική χρήση ή μελλοντική σπορά αφήνουμε το λοβό επάνω στο φυτό να ξεραθεί.
Άλλες Παρατηρήσεις:
Φυτό παρόμοιο με τα Κουκιά Αίγινας (δες αντίστοιχη σελίδα στην ομάδα Σπορίτες Αίγινας) αλλά με διαφορετικό μέγεθος και χρώμα καρπού-σπόρου.