Προέλευση:
Από επαγγελματία καλλιεργητή Γεώργιο Κηπουρό που την καλλιεργούσε πάρα πολλά χρόνια μαζί με 30 είδη λαχανικών και συντηρούσε την οικογένειά του.
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Γιώργος Νεβέσκαλος, την καλλιεργεί και την αναπαράγει από το 2016.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά:
Μοιάζει με το κοινό μαρούλι, φτάνει στα 30 – 40 εκ. ύψος.
Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά:
Θέλει συχνό πότισμα και σχετικά καλό χώμα για να έχει καλή ανάπτυξη. Βοηθάει πολύ η συγκαλλιέργεια με φρέσκα κρεμμυδάκια γιατί το προστατεύουν από σαλιγκάρια και άλλα έντομα. Καλλιεργείται στην Αττική σε υψόμετρο 300μ.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Η σπορά γίνεται τον από τον Αύγουστο έως και τον Φεβρουάριο στο σπορείο. Καλύτερα είναι να σπείρουμε νωρίς για να προλάβουν να μεγαλώσουν με τον ήπιο καιρό του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Το χειμώνα, για να μεγαλώσουν πιο γρήγορα, βοηθάει να τα προστατέψουμε με ένα πρόχειρο θερμοκήπιο αν είμαστε σε περιοχές με κρύο. Αν η σπορά γίνει τους μήνες του χειμώνα θα χρειαστεί το σπορείο να βρίσκεται σε προστατευμένο χώρο. Η μεταφύτευση στο χωράφι γίνεται όταν το φυτό φτάσει στα 7 με 10 εκ. περίπου.
Την άνοιξη όταν ζεστάνει ο καιρός βγάζουν ένα κεντρικό στέλεχος με μικρά κίτρινα άνθη. Τα αφήνουμε να σποριάσουν και όταν ξεραθούν οι σπόροι, κόβουμε το στέλεχος και το τρίβουμε με τα χέρια σε μια λεκάνη για να πέσει ο σπόρος που είναι σαν πολύ λεπτό άσπρο γκρι σουσάμι. Φυσάμε ελαφρά για να φύγουν τα χνούδια.