Προέλευση:
Από την ομάδα του Πελίτι Καστοριάς.
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Γιώργος Νεβέσκαλος, την καλλιεργεί και την αναπαράγει από το 2018.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά:
Αναπτύσσει μεγάλα και πλούσια φύλλα με ωραία και τραγανή γεύση, φτάνει στα 30 – 40 εκ. ύψος και έως τα 40 εκ. διάμετρο.
Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά:
Θέλει συχνό πότισμα και σχετικά καλό χώμα για να έχει καλή ανάπτυξη. Βοηθάει πολύ η συγκαλλιέργεια με φρέσκα κρεμμυδάκια γιατί το προστατεύουν από σαλιγκάρια και άλλα έντομα. Καλλιεργείται στην Αττική σε υψόμετρο 300μ.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Η σπορά γίνεται τον από τον Αύγουστο έως και τον Φεβρουάριο στο σπορείο. Καλύτερα είναι να σπείρουμε νωρίς για να προλάβουν να μεγαλώσουν με τον ήπιο καιρό του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Αν η σπορά γίνει τους μήνες του χειμώνα θα χρειαστεί το σπορείο να βρίσκεται σε προστατευμένο χώρο. Η μεταφύτευση στο χωράφι γίνεται όταν το φυτό φτάσει στα 7 με 10 εκ. περίπου.
Την άνοιξη όταν ζεστάνει ο καιρός βγάζουν ένα κεντρικό στέλεχος με μικρά κίτρινα άνθη. Τα αφήνουμε να σποριάσουν και όταν ξεραθούν οι σπόροι, κόβουμε το στέλεχος και το τρίβουμε με τα χέρια σε μια λεκάνη για να πέσει ο σπόρος, που είναι σαν πολύ λεπτό άσπρο γκρι σουσάμι. Φυσάμε ελαφρά για να φύγουν τα χνούδια.