Προέλευση:
Από ένα Ιταλό φίλο μου με προέλευση από το Μαρόκο . Αργότερα από τους σποροφύλακες έμαθα ότι λέγεται βελανιδόφυλλο . Από το 2016.
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Γιάννης Κάσσης , Σπορίτες Αίγινας, το καλλιεργεί από το 2016 επομένως το φυτό είναι κατάλληλο για το θερμό κλίμα της Αίγινας και προσαρμόστηκε αμέσως .
Χαρακτηριστικά:
Μεγάλα όρθια φύλλα με το χαρακτηριστικό σχήμα του φύλλου της βελανιδιάς και πράσινο χρώμα. Είναι λεπτόφυλλα , τρυφερά, πρέπει να καταναλωθεί σχετικά γρήγορα, δεν είναι σκληρά σαν του εμπορίου,
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Τον Σεπτέμβρη αρχικά οι σπόροι μπαίνουν στο ψυγείο για 1-2 ημέρες. Αυτό μειώνει τον χρόνο βλάστησης. Μετά κάνω σπορείο για 20 ημέρες περίπου. Το σπορείο δεν θέλει ήλιο σε δροσερό μέρος . Αφού ο σπόρος βλαστήσει μπαίνει στη γη αρχές Οκτώβρη. Δεν φυτεύεται μέσα στο αυλάκι αλλά στην κορυφή, επάνω δηλαδή στο λοφάκι. Μπορούμε να φυτεύουμε συνέχεια μέχρι την άνοιξη , αλλά τα πρώτα μαρούλια του Οκτωβρίου είναι πιο καλά και γρήγορα για σπόρο. Τα χαμηλά φύλλα χαλάνε συνήθως σαπίζουν και καλό είναι να αφαιρούνται .
Την άνοιξη βγάζει κεντρικά ένα ψηλό βλαστό και πολλά μικρά ανθάκια , όταν ξεραθούν είναι σαν χνούδι. Κόβουμε την ανθοδέσμη και την τρίβουμε ανάποδα μέσα σε μια λεκάνη, φυσάμε απαλά για να φύγει το πολύ χνούδι μέσα στην λεκάνη και μένει ο σπόρος σαν λεπτό σησάμι με μαύρο χρώμα.
Άλλες Παρατηρήσεις
Το πιο συχνό πρόβλημα είναι στην αρχή οι κάμπιες , πράσινες η καφέ , δεν είναι πολλές, τις αναγνωρίζεις από τα κακά τους και τα φαγωμένα φύλλα και τις πετάς μακριά