Μαρούλι βελανιδόφυλλο

aigina_marouli-belanidofylo
aigina_marouli-belanidofylo

Sito Seeds Pack

Επικοινωνία με την ομάδα / διατηρητή

Κάσσης Γιάννης Καβουρόπετρα Ερατούς 4 Τ.Κ. 18010 Αίγινα Τηλ. 6971637618 email: kassis123@yahoo.gr

Sito Seeds Pack

Sito SeedsΓια να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Προέλευση:

Από  ένα  Ιταλό  φίλο  μου  με  προέλευση  από  το  Μαρόκο  . Αργότερα  από  τους  σποροφύλακες  έμαθα  ότι  λέγεται  βελανιδόφυλλο .  Από  το 2016.

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Γιάννης   Κάσσης  , Σπορίτες Αίγινας,  το καλλιεργεί  από το 2016 επομένως  το φυτό είναι  κατάλληλο  για  το  θερμό κλίμα  της Αίγινας  και  προσαρμόστηκε  αμέσως  .

 Χαρακτηριστικά:

Μεγάλα   όρθια  φύλλα  με  το χαρακτηριστικό  σχήμα του φύλλου της  βελανιδιάς   και  πράσινο  χρώμα.  Είναι  λεπτόφυλλα , τρυφερά,  πρέπει  να  καταναλωθεί  σχετικά  γρήγορα, δεν  είναι  σκληρά    σαν  του  εμπορίου,

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Τον Σεπτέμβρη αρχικά οι σπόροι μπαίνουν στο ψυγείο για 1-2 ημέρες. Αυτό μειώνει τον χρόνο βλάστησης.  Μετά κάνω σπορείο  για 20 ημέρες περίπου.      Το σπορείο δεν θέλει ήλιο σε  δροσερό  μέρος . Αφού ο σπόρος βλαστήσει   μπαίνει στη γη αρχές Οκτώβρη. Δεν φυτεύεται μέσα στο αυλάκι αλλά στην κορυφή, επάνω δηλαδή στο λοφάκι.   Μπορούμε  να  φυτεύουμε  συνέχεια  μέχρι  την  άνοιξη , αλλά  τα  πρώτα  μαρούλια  του  Οκτωβρίου  είναι  πιο  καλά  και  γρήγορα  για  σπόρο.  Τα χαμηλά  φύλλα  χαλάνε  συνήθως  σαπίζουν  και  καλό  είναι  να  αφαιρούνται .

Την  άνοιξη  βγάζει  κεντρικά  ένα  ψηλό  βλαστό  και  πολλά  μικρά  ανθάκια , όταν  ξεραθούν  είναι  σαν  χνούδι. Κόβουμε  την  ανθοδέσμη  και  την  τρίβουμε  ανάποδα  μέσα  σε  μια  λεκάνη,  φυσάμε  απαλά  για  να  φύγει  το  πολύ  χνούδι  μέσα  στην  λεκάνη   και  μένει  ο σπόρος σαν  λεπτό  σησάμι  με  μαύρο    χρώμα.

Άλλες Παρατηρήσεις

Το  πιο  συχνό  πρόβλημα  είναι  στην  αρχή  οι  κάμπιες , πράσινες  η  καφέ  , δεν  είναι  πολλές, τις  αναγνωρίζεις  από  τα  κακά  τους  και  τα  φαγωμένα  φύλλα και  τις  πετάς  μακριά

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ