Προέλευση:
Από τις ομάδες του Πελίτι.
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Γιώργος Νεβέσκαλος, την καλλιεργεί και την αναπαράγει από το 2016.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά:
Φτάνει στα 30 εκ. – 40 εκ ύψος (πριν την άνθιση) και έως τα 30 εκ. πλάτος. Έχει σκληρά φύλλα και τρώγεται κυρίως μαγειρεμένη αλλά και ωμή σε σαλάτες.
Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά:
Τις φυτεύω σε αποστάσεις των 30 εκ. περίπου. Θέλει σχετικά συχνό πότισμα αλλά δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και είναι αρκετά ανθεκτική. Θέλει παρατήρηση και αφαίρεση των εντόμων (κυρίως πράσινες κάμπιες) που την τρώνε. Καλλιεργείται στην Αττική σε υψόμετρο 300 μ. αλλά προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά υψόμετρα.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Η σπορά γίνεται τον από τα τέλη Αυγούστου έως και τον Φεβρουάριο στο σπορείο. Αν η σπορά γίνει τους μήνες του χειμώνα θα χρειαστεί το σπορείο να βρίσκεται σε προστατευμένο χώρο. Η μεταφύτευση στο χωράφι γίνεται όταν το φυτό φτάσει στα 7 με 10 εκ. περίπου.