Προέλευση:
Οι σπόροι ήρθαν από ένα παραγωγό στην Αίγινα μάλλον από το Άργος το 2017
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Γιάννης Κάσσης , ΣΠΟΡΙΤΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ, το καλλιεργεί στην Αίγινα από το 2017 το φυτό είναι ποικιλία που αμέσως τα πήγε πολύ καλά στον τόπο μας
Χαρακτηριστικά:
Είναι μικρή κολοκύθα κίτρινη από έξω [πορτοκαλί χρώμα μέσα ]. Στην αρχή είναι πράσινη και όταν ωριμάσει κιτρινίζει, το σχήμα είναι σαν φλάσκα. Το φυτό έχει μικρά φύλλα είναι έρπον έχει ένα κεντρικό βλαστό που τον κορφολογούμε δηλ κόβουμε την κορυφή στην άκρη για να πετάξει κλαδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς οπού δένει και 3 -5 κολοκύθες μικρές [το κορφολόγημα δεν είναι απαραίτητο κατά άλλους ]. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και αμέσως βγάζει άνθη και κολοκυθάκια είναι πολύ παραγωγικό . Είναι ανθεκτικό σε ασθένειες γενικά, επίσης όσο μεγαλώνει τα παλιά φύλλα χαλάνε και πρέπει να αφαιρούνται .Τα άνθη είναι αρσενικά με στέλεχος χωρίς κολοκύθι και θηλυκά με κολοκύθα , χρειάζονται και τα δυο για να πάρουμε σπόρο
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Μάρτιο κάνουμε σπορείο που δεν είναι απαραίτητο γιατί από μέσα Μαρτίου μπορεί να μπει κατευθείαν στο χώμα 50 εκ φυτό από φυτό .
Φυτρώνει και αναπτύσσεται γρήγορα τέλη Μαΐου αρχίζει και αποδίδει και όσο κόβεις φύλλα και κολοκύθια προχωρεί εάν το κορφολογείς βγάζει παρακλάδια και συνεχίζει .Την άνοιξη θέλει ήλιο αλλά και σε ημισκιερά μέρη πάει καλά .
Αφήνουμε μια κολοκύθα σε ένα φυτό για σπόρο [συνήθως όχι το πρώτο ] και δεν αφήνουμε να δέσει άλλη κολοκύθα ώστε το φυτό να δώσει την δύναμη του στους σπόρους . Αυτό μεγαλώνει κιτρινίζει και το μαζεύουμε όταν ξεραθεί το φυτό , βγάζουμε το σπόρο σε ένα δοχείο με νερό και κρατάμε τον σπόρο που είναι ψωμωμένος όχι λεπτός , [ η κολοκύθα τρώγεται αν δεν είναι σάπια ] ξεπλένουμε σε ένα σουρωτήρι τους στεγνώνουμε σε ένα πιατάκι και τους φυλάμε σε ένα βαζάκι στην αρχή ανοιχτό προσέχοντας μην μουχλιάσουν
Άλλες Παρατηρήσεις
Η πιο συνηθισμένη ασθένεια είναι μύκητες , ωίδιο, τετράνυχος αναλόγως την θερμοκρασία και την υγρασία