Προέλευση:
Οι σπόροι ήρθαν από ντόπιο καλλιεργητή Αίγινας
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Γιάννης Κασσης , ΣΠΟΡΙΤΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ, το καλλιεργεί στην Αίγινα από το 2014. Το φυτό είναι ντόπια ποικιλία καλά προσαρμοσμένη στον τόπο μας
Χαρακτηριστικά:
Είναι μικρό με ανοιχτό χρώμα [ και μικρά στίγματα] Το φυτό είναι μέτριο μέγεθος έχει ένα κεντρικό βλαστό και πολύ σπάνια βγάζει παρακλάδια . Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και αμέσως βγάζει άνθη και κολοκυθάκια είναι πολύ παραγωγικό . Είναι ανθεκτικό σε ασθένειες γενικά επίσης όσο μεγαλώνει τα παλιά φύλλα χαλανε και πρέπει να αφαιρούνται .Τα άνθη είναι αρσενικά με στέλεχος χωρίς κολοκύθι και θηλυκά με κολοκυθάκι , χρειάζονται και τα δυο για να πάρουμε σπόρο.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Μάρτιο κάνουμε σπορείο που δεν είναι απαραίτητο γιατί από μέσα Μαρτίου μπορεί να μπει κατευθείαν στο χώμα, 50 εκ φυτό από φυτό .
Φυτρώνει και αναπτύσσεται γρήγορα, τέλη Μαΐου αρχίζει και αποδίδει και όσο κόβεις φύλλα και κολοκύθια προχωρεί μέχρι να γίνει περίπου 1.5 με 2 μέτρα .Την άνοιξη θέλει ήλιο αλλά και σε ημισκιερά μέρη πάει καλά .
Αφήνουμε ένα κολοκυθάκι σε ένα φυτό για σπόρο [συνήθως όχι το πρώτο ] και δεν αφήνουμε να δέσει άλλο κολοκυθάκι [πολλές φορές από μόνο του δεν δένει άλλο ] ώστε το φυτό να δώσει την δύναμη του στους σπόρους . Αυτό μεγαλώνει κιτρινίζει και το μαζεύουμε όταν ξεραθεί το φυτό, βγάζουμε το σπόρο σε ένα δοχείο με νερό και κρατάμε τον σπόρο που είναι ψωμωμένος όχι λεπτός , ξεπλένουμε σε ένα σουρωτήρι τους στεγνώνουμε σε ένα πιατάκι και τους φυλάμε σε ένα βαζάκι στην αρχή ανοιχτό προσέχοντας μην μουχλιάσουν.
Άλλες Παρατηρήσεις
Η πιο συνηθισμένη ασθένεια είναι μύκητες , ωιδιο, τετρανυχος αναλόγως την θερμοκρασία και την υγρασία.