Προέλευση:
Οι σπόροι έφτασαν σε έμενα από τον Άρη Παύλο μετά από ταξίδι του στην Κομοτηνή στον σποροφύλακα Νικόλαο Δομπάζη το 2017
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Γιάννης Κάσσης ΣΠΟΡΙΤΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ, το καλλιεργεί στην Αίγινα από το 2017 έχει αποδειχτεί κατάλληλο για τις τοπικές κλιματικές συνθήκες
Χαρακτηριστικά:
Έχει πορτοκαλί χρώμα και το μέγεθος εξαρτάται από το καλό αφράτο χώμα και την λίπανση και το αραίωμα των φυτών , μπορεί να γίνει μέτριου μεγέθους στην Αίγινα. Θέλει οπωσδήποτε ήλιο και νερό.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Σπέρνουμε από, πριν τον Σεπτέμβριο έως αρχές Άνοιξης, κατευθείαν στο χώμα και μετά αραιώνουμε τα φυτά σε αποστάσεις περίπου 10-15 εκ το καθένα .
Ο σπόρος θέλει , για να είναι καλός , το φυτό να κάνει 2 κύκλους [ δυο χρόνια σε ψυχρά κλίματα από άνοιξη σε άνοιξη ]. Σε θερμά κλίματα όπως η Αίγινα μπορεί να γίνει σε ένα χρόνο από Αύγουστο έως Χριστούγεννα και από Ιανουάριο έως άνοιξη αρχές καλοκαιριού . Αύγουστο σπέρνουμε, Δεκέμβριο διαλέγω τα πιο μεγάλα καρότα κόβω τα μεγάλα φύλλα αφήνω την μικρή κορυφή η τα κόβω όλα και μεταφυτεύω σε ένα μέρος όλα όσα θέλω για σπόρο [ καμιά δεκαριά φυτά ]. Αυτά ξανά βγάζουν φύλλα και βλαστό με άνθη την άνοιξη και καλό σπόρο . Υπάρχουν αρσενικά άνθη με γύρη και θηλυκά με σπόρο, μέγεθος περίπου σησαμιού. Όταν ανθίσουν τα τυλίγω με ένα τούλι γιατί υπάρχει πολύ άγριο καρότο στα χωράφια και εκφυλίζεται ο σπόρος δηλ. η ρίζα του γίνεται άσπρη και δεν τρώγεται.
Άλλες Παρατηρήσεις:
Φθινόπωρο και άνοιξη πρέπει να κυνηγάς δια φορές κάμπιες [ μικρές πράσινες η πιο μεγάλες πολύχρωμες ]. Σπανίως εμφανίζεται και ένας άσπρος μύκητας στα λεπτά του φύλλα . Επίσης μερικές φορές κάποιο σκουλήκι τρώει την ώριμη ρίζα του.