Καλαμπόκι γλυκό μωβ Γαλλίας

aigina_kalampoki-glyko-gallias
aigina_kalampoki-glyko-gallias

Sito Seeds Pack

Επικοινωνία με την ομάδα / διατηρητή

Κάσσης Γιάννης Καβουρόπετρα Ερατούς 4 Τ.Κ. 18010 Αίγινα Τηλ. 6971637618 email: kassis123@yahoo.gr

Sito Seeds Pack

Sito SeedsΓια να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Προέλευση:

Από μοίρασμα  σπόρων σε γιορτή του  Πελίτι.  Οι  σπόροι  ήρθαν  από το   Kokopelli   της  Γαλλίας [ 2016 ]

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Γιάννης  Κασσης , ΣΠΟΡΙΤΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ,  το καλλιεργεί στην Αίγινα  από το 2017 το φυτό  έδειξε  αμέσως ότι ήταν κατάλληλο  για τις τοπικές κλιματικές συνθήκες

 Χαρακτηριστικά:

Είναι  γλυκό και πολύ νόστιμο. Την άνοιξη  θέλει  ήλιο  αλλά και σε ημισκιερά μέρη πάει καλά.  Φυτό μέτριου  ύψους  [ περίπου  1,5  μ ].  Κάθε φυτό έχει ένα στέλεχος  που έχει σκούρο χρώμα  και  βγάζει  από 1  έως  4  καλαμπόκια  μετρίου  μεγέθους .  Ανθίζει πρώτα στην κορυφή  για να παραχθεί η γύρις  η οποία μπορεί να ταξιδέψει μακριά με τον αέρα   γι αυτό  δεν πρέπει να υπάρχουν άλλα είδη καλαμποκιού   κοντά , και αφού γονιμοποιηθούν τα θηλυκά που είναι στις μασχάλες των φύλλων βγαίνουν τα καλαμπόκια .  Συνήθως υπάρχουν όλα τα σπόρια επάνω και μόλις ξεραθούν τα  μουστάκια του  είναι  έτοιμο και έχει πάρει και το μωβ χρώμα ο σπόρος. Τρώγεται  ωμό η ελαφρά ψημένο. Αν μείνει περισσότερο επάνω στο φυτό  σκληραίνει και δεν τρώγεται κάνει μόνο για  σπόρο.

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Το Φλεβάρη κάνουμε σπορείο που δεν  είναι απαραίτητο  γιατί   από μέσα  Μαρτίου μπορεί  να  μπει κατευθείαν  στο  χώμα  σε  σειρές  50 εκ.  και  κάθε  40 η 50 εκ  φυτό από φυτό .

Φυτρώνει  και  αναπτύσσεται  γρήγορα , τον Ιούνιο είναι  έτοιμα.

Άλλες Παρατηρήσεις

Η πιο συνηθισμένη ασθένεια  είναι  η  μελίγκρα που αντιμετωπίζεται  ψεκάζοντας με διάφορα  σκευάσματα όπως  σαπούνι  οινόπνευμα  αλεύρι σκόρδο πιπεριά καυτερή  κ.α.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ