Προέλευση:
Από μοίρασμα σπόρων σε γιορτή του Πελίτι. Οι σπόροι ήρθαν από το Kokopelli της Γαλλίας [ 2016 ]
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Γιάννης Κασσης , ΣΠΟΡΙΤΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ, το καλλιεργεί στην Αίγινα από το 2017 το φυτό έδειξε αμέσως ότι ήταν κατάλληλο για τις τοπικές κλιματικές συνθήκες
Χαρακτηριστικά:
Είναι γλυκό και πολύ νόστιμο. Την άνοιξη θέλει ήλιο αλλά και σε ημισκιερά μέρη πάει καλά. Φυτό μέτριου ύψους [ περίπου 1,5 μ ]. Κάθε φυτό έχει ένα στέλεχος που έχει σκούρο χρώμα και βγάζει από 1 έως 4 καλαμπόκια μετρίου μεγέθους . Ανθίζει πρώτα στην κορυφή για να παραχθεί η γύρις η οποία μπορεί να ταξιδέψει μακριά με τον αέρα γι αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν άλλα είδη καλαμποκιού κοντά , και αφού γονιμοποιηθούν τα θηλυκά που είναι στις μασχάλες των φύλλων βγαίνουν τα καλαμπόκια . Συνήθως υπάρχουν όλα τα σπόρια επάνω και μόλις ξεραθούν τα μουστάκια του είναι έτοιμο και έχει πάρει και το μωβ χρώμα ο σπόρος. Τρώγεται ωμό η ελαφρά ψημένο. Αν μείνει περισσότερο επάνω στο φυτό σκληραίνει και δεν τρώγεται κάνει μόνο για σπόρο.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Το Φλεβάρη κάνουμε σπορείο που δεν είναι απαραίτητο γιατί από μέσα Μαρτίου μπορεί να μπει κατευθείαν στο χώμα σε σειρές 50 εκ. και κάθε 40 η 50 εκ φυτό από φυτό .
Φυτρώνει και αναπτύσσεται γρήγορα , τον Ιούνιο είναι έτοιμα.
Άλλες Παρατηρήσεις
Η πιο συνηθισμένη ασθένεια είναι η μελίγκρα που αντιμετωπίζεται ψεκάζοντας με διάφορα σκευάσματα όπως σαπούνι οινόπνευμα αλεύρι σκόρδο πιπεριά καυτερή κ.α.
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ