Προέλευση:
Τους σπόρους πήρα από ένα Κρητικό που δούλευε στο μουσείο Καπράλου το 2017 και τους καλλιεργούσε πολλά χρόνια στην Αίγινα
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Γιάννης Κασσης , ΣΠΟΡΙΤΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ, το καλλιεργεί στην Αίγινα από το 2018 το φυτό έδειξε αμέσως ότι ήταν κατάλληλο για τις τοπικές κλιματικές συνθήκες
Χαρακτηριστικά:
Είναι αναρριχώμενο επομένως χρειάζεται καλάμια για στήριγμα. Τα φασολάκια είναι μακρόστενα πράσινα περίπου 30- 40 εκ. τρώγονται πράσινα . Αν μείνουν και ξεραθούν βγάζουμε τους σπόρους που είναι καφετί[ όχι ομοιογενές χρώμα ] με μικρό μέγεθος και τους κρατάμε για σπόρο
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Τον Μάρτιο μπορεί να μπει κατευθείαν στο χώμα σε σειρές 50 εκ και κάθε 40 εκ φυτό από φυτό .
Φυτρώνει και αναπτύσσεται γρήγορα Ιούνιο είναι έτοιμα ,πρέπει να μαζευτούν την κατάλληλη στιγμή τρυφερά για πράσινα. Την άνοιξη θέλει ήλιο αλλά και σε ημισκιερά μέρη πάει καλά .
Άλλες Παρατηρήσεις
Η πιο συνηθισμένη ασθένεια είναι η μελίγκρα την άνοιξη που αντιμετωπίζεται ψεκάζοντας με διάφορα σκευάσματα όπως σαπούνι οινόπνευμα αλεύρι σκόρδο πιπεριά καυτερή κ.α.