Προέλευση:
Από την καλλιεργήτρια Ευρύκλεια Χρήστου από το χωριό Καλλιόπη Λήμνου το 2000.
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Από την ομάδα Σπορίτες Ροδόπης: Δομπάζης Νικόλαος, την καλλιεργεί και την αναπαράγει από το 2000.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά:
Είναι καθιστά με χοντρό και δυνατό κορμό. Απλώνουν πάρα πολύ.
Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά:
Πολύ παραγωγικά χωρίς πολλές απαιτήσεις καθώς είναι ψυχανθές. Απλώνουν πάρα πολύ γι’ αυτό τους δίνουμε πολύ χώρο.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Πρέπει καλά να ξεραθούν οι σπόροι και να διατηρηθούν σε γυάλινα βάζα και τους βάζουμε στην κατάψυξη για 48 ώρες για να τους προστατέψουμε από έντομα. Η σπορά γίνεται κατευθείαν στο έδαφος τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου.
Άλλα σχόλια:
Η γεύση τους είναι τέλεια. Τρώγονται σαν σαλάτα φρέσκα ή βρασμένα με λάδι και λεμόνι. Επίσης τα μαζεύουμε και τα καταψύχουμε όπως τον αρακά και τα κάνουμε πάλι σαλάτα με λάδι και λεμόνι. Είναι η λατρεμένη σαλάτα σε όλα τα νησιά . Στην Κύπρο τα λένε λουβιά.