Προέλευση:
Από φίλη στη Μεσοποταμία Καστοριάς, το 2013.
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Ζυπίδου Νούλη. Το καλλιεργεί και το αναπαράγει από το 2013, στη Μεσοποταμία Καστοριάς σε υψόμετρο άνω των 600 μ.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά:
Φυτό αναρριχόμενο που ξεπερνάει τα 2,5 μ. με καλή παραγωγή. Καρποί μικροί εώς μετρίου μεγέθους τραγανοί και εύγευστοι. Οταν τ’ αγγουράκια είναι μικρά γίνονται ωραιότατο τουρσί.
Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά:
Χρειάζεται καλό αρχικό στήριγμα. Εχει ανάγκη από συχνό πότισμα και αφαίρεση των παλιών φύλλων του όσο μεγαλώνει. Δίνει καλή παραγωγή. Ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και το πότισμα, το φυτό ασθενεί κυρίως απο τετράνυχο και ωίδιο.
Η αντιμετώπιση των ασθενειών γίνεται με φυτικά εκχυλίσματα.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Η σπορά γίνεται σε προστατευμένο σπορείο, μετά τις τελευταίες παγωνιές του χειμώνα (συνήθως στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου). Τα φυτά μεταφυτεύονται όταν μεγαλώσουν τόσο ώστε να έχουν 3-4 κανονικά φύλλα.
Για σποροπαραγωγή επιλέγονται οι καλύτεροι καρποί, από διάφορα σημεία του φυτού, όπου και θα αφεθούν ώσπου να μεγαλώσουν πολύ και να κιτρινίσουν. Αφαιρούνται οι σπόροι απο τον παραγινωμένο καρπό μ’ ένα κουτάλι, τοποθετουνται σ’ ενα μεγάλο βαζο με νερό για δυο τριείς μέρες , εως ότου να διαχωρίζονται απο την μεμβράνη που τους περιβάλει. Μετά από πολλά ξεβγάλματα, στραγγίζονται καλά και τοποθετούνται σ’ ενα δίσκο με χαρτί αντικολλητικό, για αποξήρανση, για ενα μηνα περίπου.
Άλλες Παρατηρήσεις:
Η καλλιέργεια γίνεται όσο το δυνατόν με φυσικό τρόπο, χωρίς σκαλίσματα, με καλή εδαφοκάλυψη, κομπόστ και φυσικά φυτικά εκχυλίσματα φυτοπροστασίας. Συγκαλλιεργείται θαυμάσια με ραδίκια, άνηθο και κρεμμυδάκι. Δεν τα πάει καθόλου καλά με το φασκόμηλο.