Προέλευση:
Προμηθεύτηκα το σπόρο σε γιορτή ανταλλαγής σπόρων του Πελίτι από ανώνυμο καλλιεργητή.
Διατηρητής-καλλιεργητής:
Αντώνης Παπαλεξανδρής. Καλλιεργώ αυτή την ποικιλία στον Αλμυρό Μαγνησίας από το 2009.
Χαρακτηριστικά:
Είναι αγγούρι μικρού μεγέθους, μέχρι 25 εκ. πρέπει να το κόψουμε για κατανάλωση (μπορεί να φτάσει και 40 εκ. όταν θέλουμε να κρατήσουμε σπόρο). Ιδιαίτερα νόστιμο αγγούρι και πολύ παραγωγικό. Έχει αραιές, μικροσκοπικές προεξοχές (υποτυπώδη αγκαθάκια) και λεπτή φλούδα ευχάριστη στη γεύση. Χρειάζεται αρκετά εμπλουτισμένο με οργανική ύλη χώμα και σχετικά πλούσιο πότισμα (κάθε 2-3 μέρες), ανάλογα πάντα με το πόσο εύκολα στραγγίζει το έδαφος που το καλλιεργούμε. Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό, με μοναδικό εχθρό τις αφίδες (μελίγκρα) που εύκολα καταπολεμιέται με σαπουνόνερο και λίγο οινόπνευμα αν δεν φτάσει σε έξαρση. Προληπτικά για μυκητιακής φύσεως ασθένειες, ψεκάζω με διάλυμα οξυχλωριούχου χαλκού και βρέξιμο θειάφι πριν τα πρώτα λουλούδια.
Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:
Σπέρνω σε ανοιχτό σπορείο όταν ζεστάνει κάπως ο καιρός, ένα μήνα το πολύ πριν φυτέψω στο χωράφι. Συνήθως μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιούνη παίρνω τα πρώτα αγγουράκια. Από αυτά διαλέγω τους υγιέστερους καρπούς για να κρατήσω σπόρο κι από τα πιο δυνατά φυτά. Αφήνω τους διαλεγμένους καρπούς να μεγαλώσουν, ώσπου να κιτρινίσουν και να ζουλιούνται ελαφρά, αρκεί να μη σαπίσουν. Τους σχίζω επιφανειακά κατά μήκος 2-3 σκισιές, τους ξεπλένω και τους αφήνω σε σκιερό μέρος για λίγες μέρες. Κατόπιν ανοίγω και βγάζω τους σπόρους σε λεκανάκι με νερό, σε λίγες ώρες, έστω μια μέρα, οι ώριμοι σπόροι έχουν μείνει στον πάτο και οι ‘’τζούφιοι’’ επιπλέουν. Στραγγίζω και απλώνω τους ώριμους σε λείο πλαστικό ή σε λαδόχαρτο σε καλά αεριζόμενο και σκιερό σημείο μέχρι να στεγνώσουν εντελώς και να τσακίζουν.
Προσωπικά επιλέγω τη στήριξη των φυτών σε ‘’κρεβατιά’’ με καλάμια, ώστε να αναρριχηθούν τα βλαστάρια και να αερίζονται ικανοποιητικά. Επίσης φροντίζω να καθαρίζω από τα ξερά φύλλα και να κάνω μια δεύτερη φύτευση μέσα στο καλοκαίρι για να αντικαταστήσει τα πρώτα φυτά, που ‘’κουράζονται’’, ολοκληρώνουν την παραγωγική τους πορεία σε δυο μήνες περίπου.
Συγκομίζουμε καθημερινά για να ενισχύσουμε την παραγωγή, κάποτε πρωί και βράδυ κόβοντας ταυτόχρονα και το φύλλο πού τροφοδοτεί τον καρπό. Κρατάμε τούς σπόρους από τούς καρπούς πού μας ενδιαφέρουν αφού αυτοί ωριμάσουν πλήρως και σκληρύνουν.