Η Σιτώ στην κοινότητα La Borie Noble στη νότια Γαλλία

25.08.2021

corn seeds in a paper boat

Φωτογραφία Jolanta Sikorska

O Αριστείδης, η Ελλήνα και η Αναστασία εκπροσώπησαν το Δίκτυο ΣΙΤΩ σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ που πραγματοποιήθηκε στο τέλους Ιουλίου στη νότια Γαλλία, στην κοινότητα La Borie Noble. Είχε θέμα το σχεδιασμό και την διοργάνωση ανταλλαγών νέων για την προώθηση της αειφορίας, χρησιμοποιώντας το θέατρο, το χορό και τη μουσική.

Το δίκτυο της ΣΙΤΩ έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των νέων στη διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων και σε αγροοικολογικές πρακτικές, για να συμβάλλει στην αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος και τον εμπλουτισμό της βιοποικιλότητας.

presentation of the groups at La Borie

Στο πρόγραμμα εμβαθύναμε στα τυπικά και τεχνικά ζητήματα σχεδιασμού προγραμμάτων για ανταλλαγές νέων και παράλληλα διαπιστώσαμε πόσο απογειώνεται η δυναμική της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των ομάδων όταν εντάσσονται στο πρόγραμμα βιωματικές δραστηριότητες με άξονα τις  τέχνες.

introduction games

Τα εργαστήρια μουσικής  και χορού, το θεατρικό παιχνίδι, το τραγούδι ήταν ζωντανό μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος και μας δίδαξαν τη δύναμη της μη τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης.

Μετά από την εισήγηση για το σχεδιασμό του προϋπολογισμού, μπορεί για παράδειγμα να πηγαίναμε στο δάσος για να κάνουμε μάθημα άρπας  ή να φτιάξουμε μουσικά όργανα από πηλό, έπειτα να συνεχίζαμε με την παρουσίαση των προθεσμιών για την υποβολή προτάσεων και να κλείναμε τη μέρα με χορό και τραγούδι.

group work, preparing an Erasmus proposal

Ο Αριστείδης με τον Antonio από την Ισπανία σχεδιάζουν συνεργασίες

Γεμίσαμε ιδέες, έμπνευση, ενθουσιασμό και γνωρίσαμε 30 ανθρώπους από 10 χώρες, με κάποιους από τους οποίους ήδη ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε και να πραγματοποιούμε τα πρώτα βήματα για κοινές δράσεις.

The main building and yard at La Borie

Η ίδια η κοινότητα που μας φιλοξένησε, ήταν ένα «σχολείο μέσα στο σχολείο». Με την ιδιαίτερη ιστορία της  που ξεκινάει από τον ιδρυτή της, μαθητή του Γκάντι,  Lanza Del Vasto, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα δυναμικής  συμβίωσης ανθρώπων που επιθυμούν να συνδεθούν με τη γη και να καλλιεργήσουν ειρηνικές σχέσεις  με τους ανθρώπους και τη γη.

guided tour at La Borie community

Μέσα σε ένα μοναδικό δάσος, σε έναν μεσαιωνικό οικισμό που αναβίωσαν οι ιδρυτές της κοινότητας τη δεκαετία του 1960 η ομάδα που κατοικεί μόνιμα στην κοινότητα καλλιεργεί κηπευτικά  δίπλα στο ποτάμι που διασχίζει την περιοχή, ζυμώνει ψωμί που αγοράζουν περίοικοι, φροντίζει  πρόβατα, άλογα, κότες και παγόνια, φτιάχνει κεραμικά, διοργανώνει εκδηλώσεις και φιλοξενεί εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, που έρχονται για να ξεκουραστούν συμμετέχοντας στην κοινή ζωή και μαθαίνοντας να συμβιώνουν.

Στιγμές που ξεχωρίσαμε:

people cutting onions in the kitchen at La Borie

Κάθε πρωί στην κουζίνα, η βοήθεια στην προετοιμασία του φαγητού.

Οι μουσικοί αυτοσχεδιασμοί του Ivan με την Ελλήνα.

 

baking bread at La Borie

Το ζύμωμα του ψωμιού από τον Jean-Luc.

 

corn seeds from SITO seeds bank in a small paper boat

Η τελευταία μέρα, που μοιράσαμε σπόρους καλαμποκιού από την Ελλάδα σε όλους τους συμμετέχοντες, μέσα σε αυτοσχέδιες βαρκούλες. (Φωτογραφία Manuela Di Folco)

ancient tomato varieties at farmers market outside Montpellier

Το υπαίθριο μανάβικο που συναντήσαμε στην επιστροφή, λίγο έξω από το Μονπελιέ, γεμάτο από παλιές ποικιλίες ντομάτας!

 

Σημ.: Με τις δράσεις ανταλλαγών νέων του προγράμματος Erasmus+ καλλιεργούνται δεξιότητες και προσφέρονται γνώσεις και εμπειρίες ώστε να καλλιεργήσουν οι νέες γενιές  πνεύμα ενεργού πολίτη και να αναπτύξουν  αίσθημα αλληλεγγύης απέναντι στις κοινές προκλήσεις, όπως είναι τα περιβαλλοντικά προβλήματα,  ή κλιματική αλλαγή, η ανεργία,  το προσφυγικό, η ψηφιοποίηση, η παγκοσμιοποίηση.

corn seeds in a paper boat

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ