Φασόλια Ζαργάνα ή αμπελοφάσουλα ή γυφτοφάσουλα

EVIA_fasolia-zargana-1
EVIA_fasolia-zargana-1

Sito Seeds Pack

Επικοινωνία με την ομάδα / διατηρητή

Για να ζητήσετε σπόρους από την ομάδα Εύβοιας  παρακαλώ επικοινωνήστε στο Email: akis@sito.gr

Sito Seeds Pack

Sito SeedsΓια να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Προέλευση:

Ο σπόρος είναι από παραγωγό της περιοχής Παντείχι Εύβοιας, τον καλλιεργούσε στην περιοχή αρκετά χρόνια και συνεχίζω να τον καλλιεργώ 4 συνεχή χρόνια στον κήπο μου στην Παραλία Αυλίδας στη Χαλκίδα.

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Από την Ομάδα Εύβοιας: Άκης Αντωνιάδης  από το 2017.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά:

Η ποικιλία είναι αναρριχώμενη και  γίνεται πάνω από 2,5 μέτρα ύψος. Είναι πολύ παραγωγική και χρησιμοποιείται κυρίως για χλωρά φασόλια σε σαλάτα, βραστά με λαδόξυδο, αλλά και μαγειρευτά φασολάκια. Αν κοπούν πρίν σχηματιστεί ο σπόρος μέσα τους, είναι τρυφερά, δεν έχουν ίνες και δε θέλουν καθάρισμα. Η παραγωγή σταματάει λίγο με την πολλή ζέστη του Αυγούστου και συνεχίζεται μόλις πέσει η θερμοκρασία μέχρι αρχές χειμώνα. Οι καρποί γίνονται από 50 εκατοστά μέχρι ένα μέτρο μήκος.

Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά:

Καλό είναι το έδαφος να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη από κομπόστ. Θέλει αρκετό νερό στη διάρκεια της καλλιέργειας. Δεν έχει προσβολές από σοβαρές ασθένειες και γενικά είναι εύκολο φυτό. Χρειάζεται καλή στήριξη σε πυραμίδες από καλάμια.

Όσο κόβουμε, δένουν καινούρια φασόλια οπότε συνιστάται να μην τα αφήνουμε να μεγαλώνουν πολύ.

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Η σπορά γίνεται στο χωράφι την άνοιξη, όταν περάσουν τα πολλά κρύα. Προτιμάμε γραμμική σπορά ανά 50 εκατοστά στην ίδια γραμμή, σπέρνοντας γύρω από κάθε μπέκ, τέσσερις φορές από δύο σπόρους (δηλ. οκτώ σπόρους). Ανάμεσα στις γραμμές αφήνουμε ένα μέτρο απόσταση. Στήνουμε πυραμίδες από καλάμια ανά τέσσερα φυτά (δύο στην ίδια γραμμή με δύο στην απέναντι). Οι καρποί συγκομίζονται πριν σχηματιστεί ο σπόρος και είναι τρυφεροί. Για σποροπαραγωγή επιλέγουμε καρπούς από υγιή φυτά σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, που τους αφήνουμε να ωριμάσουν καλά, αφαιρούμε τους σπόρους, τους στεγνώνουμε και τους διατηρούμε σε ξηρό μέρος, αφού τους αφήσουμε για τουλάχιστον μια εβδομάδα στην κατάψυξη ώστε να μην πιάσουν σκουλήκι.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ