Φάβα Αίγινας

Sito Seeds Pack

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Επικοινωνία με την ομάδα/διατηρητή

1. Αρης Παύλος, e-mail: arispavlos@yahoo.gr
Για αποστολή σπόρων: ταχυδρομείστε προπληρωμένο φάκελο στη διεύθυνση, Αρης Παύλος, οδός Ιοκάστης, Φάρος,
ΤΘ 1901,
Αίγινα ΤΚ 18010

2. Κάσσης Γιάννης Καβουρόπετρα Ερατούς 4
Τ.Κ. 18010 Αίγινα
τηλ: 6971637618
email: kassis123@yahoo.gr

Sito Seeds Grow

Για να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Προέλευση:

Από Αιγινήτη επαγγελματία αγρότη (Γ. Σπυριδάκης) που την καλλιεργεί και την αναπαράγει εδώ και πολλά χρόνια

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Γιάννης Κάσσης και Άρης Παύλος την καλλιεργούν και την  αναπαράγουν  από το 2014.

 Χαρακτηριστικά:

Αναρριχώμενη θέλει στήριγμα. Τα ανθάκια της είναι λευκά – μωβ. Ο λοβός είναι μικρός πράσινος  με 3-6 σπόρους πράσινους όταν είναι χλωροί, όταν ξεραθούν γίνονται αρχικά κίτρινοι-χακί και τέλος καφέ-μπέζ με μικρά στίγματα. Πολύ καλά προσαρμοσμένη στις ντόπιες συνθήκες. Πολύ παραγωγική χωρίς πολλές απαιτήσεις καθώς  είναι  ψυχανθές.

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Πρέπει καλά να ξεραθούν οι σπόροι και να διατηρηθούν σε γυάλινα βάζα μακριά από το φως μέχρι την σπορά. Στην περιοχή μας η σπορά γίνεται κατευθείαν στο έδαφος, το φθινόπωρο

Άλλες Παρατηρήσεις:

Η γεύση αυτής της φάβας είναι τέλεια. Οι ντόπιοι αφηγούνται  ότι καλλιεργείτο σε μια ολόκληρη πλαγιά από το χωριό Ανιτσαίου έως την παραλία Πόρτες και επωλείτο από τους χονδρέμπορους  ως φάβα Σαντορίνης.  Επίσης αφηγούνται ότι οι σφουγγαράδες της Αίγινας (είχε πάρα πολλούς στο παρελθόν)  την πήραν από εδώ και την  μετέφεραν ως σπόρο στη Σαντορίνη και ότι προσαρμόσθηκε εκεί και έγινε η περίφημη γνωστή τοπική ποικιλία Φάβα Σαντορίνης.  Είναι σίγουρο ότι η καλλιέργεια της φάβας αυτής εκτεινόταν για πολλά χρόνια  σε μια ολόκληρη Αιγινήτικη  πλαγιά, αλλά τις πληροφορίες για τη σχέση με την ποικιλία Σαντορίνης δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ

Προέλευση:

Από Αιγινήτη επαγγελματία αγρότη (Γ. Σπυριδάκης) που την καλλιεργεί και την αναπαράγει εδώ και πολλά χρόνια

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Γιάννης Κάσσης και Άρης Παύλος την καλλιεργούν και την  αναπαράγουν  από το 2014.

 Χαρακτηριστικά:

Αναρριχώμενη θέλει στήριγμα. Τα ανθάκια της είναι λευκά – μωβ. Ο λοβός είναι μικρός πράσινος  με 3-6 σπόρους πράσινους όταν είναι χλωροί, όταν ξεραθούν γίνονται αρχικά κίτρινοι-χακί και τέλος καφέ-μπέζ με μικρά στίγματα. Πολύ καλά προσαρμοσμένη στις ντόπιες συνθήκες. Πολύ παραγωγική χωρίς πολλές απαιτήσεις καθώς  είναι  ψυχανθές.

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Πρέπει καλά να ξεραθούν οι σπόροι και να διατηρηθούν σε γυάλινα βάζα μακριά από το φως μέχρι την σπορά. Στην περιοχή μας η σπορά γίνεται κατευθείαν στο έδαφος, το φθινόπωρο

Άλλες Παρατηρήσεις:

Η γεύση αυτής της φάβας είναι τέλεια. Οι ντόπιοι αφηγούνται  ότι καλλιεργείτο σε μια ολόκληρη πλαγιά από το χωριό Ανιτσαίου έως την παραλία Πόρτες και επωλείτο από τους χονδρέμπορους  ως φάβα Σαντορίνης.  Επίσης αφηγούνται ότι οι σφουγγαράδες της Αίγινας (είχε πάρα πολλούς στο παρελθόν)  την πήραν από εδώ και την  μετέφεραν ως σπόρο στη Σαντορίνη και ότι προσαρμόσθηκε εκεί και έγινε η περίφημη γνωστή τοπική ποικιλία Φάβα Σαντορίνης.  Είναι σίγουρο ότι η καλλιέργεια της φάβας αυτής εκτεινόταν για πολλά χρόνια  σε μια ολόκληρη Αιγινήτικη  πλαγιά, αλλά τις πληροφορίες για τη σχέση με την ποικιλία Σαντορίνης δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ
Sito Seeds Pack

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Επικοινωνία με την ομάδα/διατηρητή

1. Αρης Παύλος, e-mail: arispavlos@yahoo.gr
Για αποστολή σπόρων: ταχυδρομείστε προπληρωμένο φάκελο στη διεύθυνση, Αρης Παύλος, οδός Ιοκάστης, Φάρος,
ΤΘ 1901,
Αίγινα ΤΚ 18010

2. Κάσσης Γιάννης Καβουρόπετρα Ερατούς 4
Τ.Κ. 18010 Αίγινα
τηλ: 6971637618
email: kassis123@yahoo.gr

Sito Seeds Grow

Για να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, πατήστε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close