Επικοινωνία με την ομάδα/διατηρητή | e-mail: arispavlos@yahoo.gr Για αποστολή σπόρων: ταχυδρομείστε προπληρωμένο φάκελο στη διεύθυνση, Αρης Παύλος, οδός Ιοκάστης, Φάρος, ΤΘ 1901, Αίγινα ΤΚ 18010 |
---|
Για να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:
Από ανταλλαγή σπόρων στο πλαίσιο του Δικτύου Πελίτι
Άρης Παύλος, ΣΠΟΡΙΤΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ, το καλλιεργεί στην Αίγινα από το 2009 επομένως το φυτό έχει προσαρμοσθεί στις τοπικές κλιματικές συνθήκες.
Πιπεριά μεγαλόσχημη στρογγυλή σε σχήμα ντομάτας. Γλυκιά στη γεύση. Αρχικά είναι πράσινη μετά κοκκινίζει και γίνεται σαρκώδης και λεπτόφλουδη. Κάθε φυτό προσφέρει 5-10 καρπούς . Διετές φυτό. Θέλει ήλιο. Στον ήλιο φθάνει στους 60-80 εκ. ύψος. Για να δώσει πολλούς καρπούς καλό είναι να μην ψηλώσει περισσότερο. Στη σκιά κάνει μεγάλα φύλλα με πιο σκούρο χρώμα και αργεί να βγάλει καρπό . Όταν βρίσκεται σε σκιά , τότε ψηλώνει αλλά δίνει λίγους καρπούς. Αντέχει και στο κρύο. Παρόλο που είναι καλοκαιρινό φυτό μπορεί να κρατήσει καρπό στην Αίγινα μέχρι και το Δεκέμβρη. Πότισμα κανονικό δηλ. κάθε δυο τρεις ημέρες. Ασθένειες δεν παρατηρούνται. Θέλει όμως καλό χώμα.
Αρχές Φλεβάρη κάνουμε σπορείο. Απαιτούνται τουλάχιστον 3 εβδομάδες μέχρι να βλαστήσει ο σπόρος συν άλλες δυο εβδομάδες για να διαμορφωθεί το φυτό και να είναι έτοιμο για μεταφύτευση. Επομένως μεταφυτεύουμε στο χώμα τα φυτά του σπορείου την Άνοιξη δηλαδή ενάμιση μήνα μετά τη σπορά που είχε γίνει τον Φλεβάρη. Φυτεύουμε σε σειρά σε αποστάσεις 40-50 εκ. Θέλει στήριγμα όταν φθάσει σε ύψος τα 30-40 εκ.
Η συγκομιδή της πράσινης πιπεριάς γίνεται στην αρχή και στη μέση του καλοκαιριού ενώ της κόκκινης στο τέλος . Η συγκομιδή του σπόρου γίνεται μόνο αφού ωριμάσει και κοκκινίσει ο καρπός της πιπεριάς αρκεί να μην μαλακώσει πολύ και χαλάσει γιατί τότε καταστρέφεται κι ο σπόρος. Παίρνεις σπόρο τον στεγνώνεις στη σκιά και αποθηκεύεις σε βάζο.
Ασθένειες: όταν μεγαλώσει προς το τέλος της ζωής του το φυτό έχει συνήθως μύκητες όπως περονόσπορος κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα προβληματικό.
Από ανταλλαγή σπόρων στο πλαίσιο του Δικτύου Πελίτι
Άρης Παύλος, ΣΠΟΡΙΤΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ, το καλλιεργεί στην Αίγινα από το 2009 επομένως το φυτό έχει προσαρμοσθεί στις τοπικές κλιματικές συνθήκες.
Πιπεριά μεγαλόσχημη στρογγυλή σε σχήμα ντομάτας. Γλυκιά στη γεύση. Αρχικά είναι πράσινη μετά κοκκινίζει και γίνεται σαρκώδης και λεπτόφλουδη. Κάθε φυτό προσφέρει 5-10 καρπούς . Διετές φυτό. Θέλει ήλιο. Στον ήλιο φθάνει στους 60-80 εκ. ύψος. Για να δώσει πολλούς καρπούς καλό είναι να μην ψηλώσει περισσότερο. Στη σκιά κάνει μεγάλα φύλλα με πιο σκούρο χρώμα και αργεί να βγάλει καρπό . Όταν βρίσκεται σε σκιά , τότε ψηλώνει αλλά δίνει λίγους καρπούς. Αντέχει και στο κρύο. Παρόλο που είναι καλοκαιρινό φυτό μπορεί να κρατήσει καρπό στην Αίγινα μέχρι και το Δεκέμβρη. Πότισμα κανονικό δηλ. κάθε δυο τρεις ημέρες. Ασθένειες δεν παρατηρούνται. Θέλει όμως καλό χώμα.
Αρχές Φλεβάρη κάνουμε σπορείο. Απαιτούνται τουλάχιστον 3 εβδομάδες μέχρι να βλαστήσει ο σπόρος συν άλλες δυο εβδομάδες για να διαμορφωθεί το φυτό και να είναι έτοιμο για μεταφύτευση. Επομένως μεταφυτεύουμε στο χώμα τα φυτά του σπορείου την Άνοιξη δηλαδή ενάμιση μήνα μετά τη σπορά που είχε γίνει τον Φλεβάρη. Φυτεύουμε σε σειρά σε αποστάσεις 40-50 εκ. Θέλει στήριγμα όταν φθάσει σε ύψος τα 30-40 εκ.
Η συγκομιδή της πράσινης πιπεριάς γίνεται στην αρχή και στη μέση του καλοκαιριού ενώ της κόκκινης στο τέλος . Η συγκομιδή του σπόρου γίνεται μόνο αφού ωριμάσει και κοκκινίσει ο καρπός της πιπεριάς αρκεί να μην μαλακώσει πολύ και χαλάσει γιατί τότε καταστρέφεται κι ο σπόρος. Παίρνεις σπόρο τον στεγνώνεις στη σκιά και αποθηκεύεις σε βάζο.
Ασθένειες: όταν μεγαλώσει προς το τέλος της ζωής του το φυτό έχει συνήθως μύκητες όπως περονόσπορος κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα προβληματικό.
Επικοινωνία με την ομάδα/διατηρητή | e-mail: arispavlos@yahoo.gr Για αποστολή σπόρων: ταχυδρομείστε προπληρωμένο φάκελο στη διεύθυνση, Αρης Παύλος, οδός Ιοκάστης, Φάρος, ΤΘ 1901, Αίγινα ΤΚ 18010 |
---|
Για να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, πατήστε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:
Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.