Πιπεριά κέρατο

Sito Seeds Pack

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Επικοινωνία με την ομάδα/διατηρητή

Για να ζητήσετε σπόρους από την ομάδα Εύβοιας  παρακαλώ επικοινωνήστε στο Email: akis@sito.gr

Sito Seeds Grow

Για να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Κατηγορίες: , Ετικέτα:

Προέλευση:

Ο σπόρος είναι από γιορτή ανταλλαγής σπόρων και τον καλλιεργώ 7-8  χρόνια στον κήπο μου στην Παραλία Αυλίδας στη Χαλκίδα.

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Από την Ομάδα Εύβοιας: Άκης Αντωνιάδης  από το 2012.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά:

Η ποικιλία είναι παραδοσιακή, το φυτό φτάνει γύρω στο ένα μέτρο ύψος. Είναι πολύ παραγωγική, λεπτόφλουδη και χρησιμοποιείται κυρίως σε σαλάτα, αλλά και γεμιστή με τυριά στο φούρνο είναι εξαιρετικός μεζές.

Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά:

Καλό είναι το έδαφος να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη από κομπόστ, ώστε να μη ρίξουμε χημικά λιπάσματα, που αφήνον υπολείματα στον υδροφόρο ορίζοντα.

Θέλει μέτριο νερό στην περίοδο της καλλιέργειας. Δεν έχει ασθένειες, αναπτύσσεται εύκολα και δίνει πολλούς καρπούς, δεν χρειάζεται κλάδεμα, ούτε στήριξη.

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Η σπορά γίνεται σε σπορείο μέσα με τέλη Φεβρουαρίου και μεταφυτεύονται στο χωράφι την άνοιξη όταν περάσουν τα πολλά κρύα. Προτιμάμε γραμμική σπορά ανά 50 εκατοστά απόσταση στην ίδια γραμμή. Ανάμεσα στις γραμμές αφήνουμε απόσταση ενός μέτρου. Οι καρποί συγκομίζονται όταν αποκτήσουν μέγεθος πάνω από 15 εκατοστά μήκος και σίγουρα πριν αλλάξουν χρώμα προς το πορτοκαλί – κόκκινο.  Για σποροπαραγωγή επιλέγουμε καρπούς από υγιή φυτά σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, που τους αφήνουμε να ωριμάσουν καλά, να κοκκινίσουν και τους κόβουμε όταν αρχίσουν να ζαρώνουν ελαφρά, αφαιρούμε τους σπόρους, τους στεγνώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τους διατηρούμε σε χάρτινα σακουλάκια σε ξηρό μέρος.

Τη σάρκα που μένει, τη χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, στο μαγείρεμα, ή τη διατηρούμε στην κατάψυξη για πολύ καιρό.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ

Προέλευση:

Ο σπόρος είναι από γιορτή ανταλλαγής σπόρων και τον καλλιεργώ 7-8  χρόνια στον κήπο μου στην Παραλία Αυλίδας στη Χαλκίδα.

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Από την Ομάδα Εύβοιας: Άκης Αντωνιάδης  από το 2012.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά:

Η ποικιλία είναι παραδοσιακή, το φυτό φτάνει γύρω στο ένα μέτρο ύψος. Είναι πολύ παραγωγική, λεπτόφλουδη και χρησιμοποιείται κυρίως σε σαλάτα, αλλά και γεμιστή με τυριά στο φούρνο είναι εξαιρετικός μεζές.

Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά:

Καλό είναι το έδαφος να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη από κομπόστ, ώστε να μη ρίξουμε χημικά λιπάσματα, που αφήνον υπολείματα στον υδροφόρο ορίζοντα.

Θέλει μέτριο νερό στην περίοδο της καλλιέργειας. Δεν έχει ασθένειες, αναπτύσσεται εύκολα και δίνει πολλούς καρπούς, δεν χρειάζεται κλάδεμα, ούτε στήριξη.

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Η σπορά γίνεται σε σπορείο μέσα με τέλη Φεβρουαρίου και μεταφυτεύονται στο χωράφι την άνοιξη όταν περάσουν τα πολλά κρύα. Προτιμάμε γραμμική σπορά ανά 50 εκατοστά απόσταση στην ίδια γραμμή. Ανάμεσα στις γραμμές αφήνουμε απόσταση ενός μέτρου. Οι καρποί συγκομίζονται όταν αποκτήσουν μέγεθος πάνω από 15 εκατοστά μήκος και σίγουρα πριν αλλάξουν χρώμα προς το πορτοκαλί – κόκκινο.  Για σποροπαραγωγή επιλέγουμε καρπούς από υγιή φυτά σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, που τους αφήνουμε να ωριμάσουν καλά, να κοκκινίσουν και τους κόβουμε όταν αρχίσουν να ζαρώνουν ελαφρά, αφαιρούμε τους σπόρους, τους στεγνώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τους διατηρούμε σε χάρτινα σακουλάκια σε ξηρό μέρος.

Τη σάρκα που μένει, τη χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, στο μαγείρεμα, ή τη διατηρούμε στην κατάψυξη για πολύ καιρό.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ
Sito Seeds Pack

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Επικοινωνία με την ομάδα/διατηρητή

Για να ζητήσετε σπόρους από την ομάδα Εύβοιας  παρακαλώ επικοινωνήστε στο Email: akis@sito.gr

Sito Seeds Grow

Για να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, πατήστε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Κατηγορίες: , Ετικέτα:

Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close