Επικοινωνία με την ομάδα/διατηρητή | Κάσσης Γιάννης Καβουρόπετρα Ερατούς 4 |
---|
Για να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:
Αγοράστηκε το 2016 από τη γνωστή οργάνωση ΚΟΚΟΠΕΛΙ που προστατεύει και διαδίδει παραδοσιακές φυτικές ποικιλίες ελεύθερες πνευματικών δικαιωμάτων
Γιάννης Κάσσης, Σπορίτες Αίγινας, το καλλιεργεί από το 2016
Το φυτό προσαρμόσθηκε άμεσα στις συνθήκες της Αίγινας και πήγε πολύ καλά. Πρόκειται για χαμηλό φυτό φθάνει τα 30- 50 εκ. και όταν ανθίσει ξεπερνά κατά πολύ το ένα μέτρο Στη ρίζα κάνει μεγάλο κεφάλι με ομόκεντρους άσπρους και κόκκινους κύκλους. Οι βλαστοί και οι μίσχοι έχουν ελαφρές πράσινες και κόκκινες αποχρώσεις. Το κεφάλι διαμορφώνεται στη ρίζα περίπου 4 μήνες μετά τη σπορά.
Ο σπόρος κάνει την εμφάνιση του επάνω στον κορμό σε ετήσια βάση σε θερμές περιοχές όπως η Αίγινα και σε διετή βάση σε πιο ψυχρές περιοχές. Εδώ ξεκινάμε τη σπορά κατευθείαν στο χώμα από τον Αύγουστο, και το Δεκέμβριο έχουμε σχηματισμένο κεφάλι στη ρίζα. Την Άνοιξη ανθίζει και στις αρχές καλοκαιριού βγάζει σπόρο στον κεντρικό του βλαστό. Εάν δεν κρατηθούν αυτά τα χρονικά όρια δεν μπορώ να κρατήσω καλό σπόρο μέσα σε ένα χρόνο και θα χρειαστούν δυο χρόνια διότι ο σπόρος εκφυλίζεται και τότε στη ρίζα βγαίνει ένα μικρό μακρόστενο κεφάλι με πολλά φύλλα. Π.χ. εάν κάνω τη σπορά τον Ιανουάριο θα φάω παντζάρι τέλος Άνοιξης αλλά δεν θα μπορέσω να κρατήσω σπόρο για την επόμενη χρονιά. Σε αυτήν την περίπτωση θα κρατήσω το γουλί για φύτεμα την επόμενη χρονιά αντί για σπόρο .
Θέλει προσοχή η γειτνίαση με σέσκουλα γιατί αλληλο-γονιμοποιούνται και μπορεί πάλι ο σπόρος να εκφυλιστεί . Προσοχή ! Το σέσκουλο είναι είδος παντζαριού.
Σε ζέστη και υγρασία έχουμε μύκητες και πολλά φύλλα χαλάνε και καθυστερούν την ανάπτυξη του φυτού.
Αγοράστηκε το 2016 από τη γνωστή οργάνωση ΚΟΚΟΠΕΛΙ που προστατεύει και διαδίδει παραδοσιακές φυτικές ποικιλίες ελεύθερες πνευματικών δικαιωμάτων
Γιάννης Κάσσης, Σπορίτες Αίγινας, το καλλιεργεί από το 2016
Το φυτό προσαρμόσθηκε άμεσα στις συνθήκες της Αίγινας και πήγε πολύ καλά. Πρόκειται για χαμηλό φυτό φθάνει τα 30- 50 εκ. και όταν ανθίσει ξεπερνά κατά πολύ το ένα μέτρο Στη ρίζα κάνει μεγάλο κεφάλι με ομόκεντρους άσπρους και κόκκινους κύκλους. Οι βλαστοί και οι μίσχοι έχουν ελαφρές πράσινες και κόκκινες αποχρώσεις. Το κεφάλι διαμορφώνεται στη ρίζα περίπου 4 μήνες μετά τη σπορά.
Ο σπόρος κάνει την εμφάνιση του επάνω στον κορμό σε ετήσια βάση σε θερμές περιοχές όπως η Αίγινα και σε διετή βάση σε πιο ψυχρές περιοχές. Εδώ ξεκινάμε τη σπορά κατευθείαν στο χώμα από τον Αύγουστο, και το Δεκέμβριο έχουμε σχηματισμένο κεφάλι στη ρίζα. Την Άνοιξη ανθίζει και στις αρχές καλοκαιριού βγάζει σπόρο στον κεντρικό του βλαστό. Εάν δεν κρατηθούν αυτά τα χρονικά όρια δεν μπορώ να κρατήσω καλό σπόρο μέσα σε ένα χρόνο και θα χρειαστούν δυο χρόνια διότι ο σπόρος εκφυλίζεται και τότε στη ρίζα βγαίνει ένα μικρό μακρόστενο κεφάλι με πολλά φύλλα. Π.χ. εάν κάνω τη σπορά τον Ιανουάριο θα φάω παντζάρι τέλος Άνοιξης αλλά δεν θα μπορέσω να κρατήσω σπόρο για την επόμενη χρονιά. Σε αυτήν την περίπτωση θα κρατήσω το γουλί για φύτεμα την επόμενη χρονιά αντί για σπόρο .
Θέλει προσοχή η γειτνίαση με σέσκουλα γιατί αλληλο-γονιμοποιούνται και μπορεί πάλι ο σπόρος να εκφυλιστεί . Προσοχή ! Το σέσκουλο είναι είδος παντζαριού.
Σε ζέστη και υγρασία έχουμε μύκητες και πολλά φύλλα χαλάνε και καθυστερούν την ανάπτυξη του φυτού.
Επικοινωνία με την ομάδα/διατηρητή | Κάσσης Γιάννης Καβουρόπετρα Ερατούς 4 |
---|
Για να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, πατήστε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:
Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.