Ντοματάκι τύπου βελανίδι

Sito Seeds Pack

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Επικοινωνία με την ομάδα/διατηρητή

Για να ζητήσετε σπόρους από την ομάδα Εύβοιας  παρακαλώ επικοινωνήστε στο Email: akis@sito.gr

Sito Seeds Grow

Για να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Κατηγορίες: , Ετικέτα:

Προέλευση:

Ο σπόρος κρατήθηκε από καρπούς που πήρα από παραγωγό που το καλλιεργούσε στην περιοχή της Εύβοιας και μετά αναπαράχθηκε για 3 συνεχή χρόνια στον κήπο μου στην Παραλία Αυλίδας στη Χαλκίδα.

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Από την Ομάδα Εύβοιας: Άκης Αντωνιάδης  από το 2017.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά:

Το φυτό γίνεται αρκετά υψηλό (περίπου 2 μέτρα) και θέλει στήριξη. Δημιουργεί ταξιανθίες δέκα τουλάχιστον ανθέων, που δένουν όλα μαζί και θυμίζουν τσαμπί. Είναι πολύ παραγωγικό μέχρι αργά το φθινόπωρο. Ο καρπός έχει 3 εκ. μήκος και 2 εκ. διάμετρο περίπου, είναι πολύ γευστικός με σχετικά λεπτή φλούδα.

Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά:

Καλό είναι το έδαφος να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη από κομπόστ, ώστε να μη ρίξουμε χημικά λιπάσματα, που αφήνον υπολείματα στον υδροφόρο ορίζοντα. Τα κάτω φύλλα όταν μεγαλώσουν, αφαιρούνται για να μην ακουμπάνε στο έδαφος, περιορίζοντας έτσι τις προσβολές. Στην αρχική ανθοφορία δεν ποτίζουμε μέχρι να γίνει καρπόδεση και αρχίζουμε το πότισμα αυξάνοντας το σταδιακά, όταν μεγαλώσουν λίγο οι καρποί. Αυτό εκτός του ότι βοηθάει το φυτό να δέσει τους καρπούς και όχι να αναπτύξει νέο φύλλωμα, το αναγκάζει να αναπτύξει βαθύτερο ριζικό σύστημα ώστε να βρεί νερό, κάτι που θα το βοηθήσει στην πορεία. Προληπτικά στο αρχικό στάδιο της καλλιέργειας κάνουμε 2-3 ψεκασμούς με βρέξιμο θειάφι και αν χρειαστεί με βρέξιμο χαλκό. Το πότισμα να είναι σταθερό και χορταστικό, κανονίζοντας τη συχνότητα ανάλογα την εξωτερική θερμοκρασία και την εποχή. Δεν κάνω κλάδεμα, αφήνοντας το φυτό να αναπτυχεί ελεύθερα.

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Η σπορά γίνεται σε σπορείο μέσα με τέλη Φεβρουαρίου και μεταφυτεύονται στο χωράφι την άνοιξη όταν περάσουν τα πολλά κρύα. Οι καρποί συγκομίζονται όταν κοκκινίσουν και αποκτήσουν τα γευστικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Για σποροπαραγωγή επιλέγουμε καρπούς από υγιή φυτά σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, που τους αφήνουμε να ωριμάσουν καλά, αφαιρούμε τους σπόρους, ξεπλένοντας τους καλά σε σουρωτήρι, τους στεγνώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τους διατηρούμε σε χάρτινα σακουλάκια σε ξηρό μέρος.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ

Προέλευση:

Ο σπόρος κρατήθηκε από καρπούς που πήρα από παραγωγό που το καλλιεργούσε στην περιοχή της Εύβοιας και μετά αναπαράχθηκε για 3 συνεχή χρόνια στον κήπο μου στην Παραλία Αυλίδας στη Χαλκίδα.

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Από την Ομάδα Εύβοιας: Άκης Αντωνιάδης  από το 2017.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά:

Το φυτό γίνεται αρκετά υψηλό (περίπου 2 μέτρα) και θέλει στήριξη. Δημιουργεί ταξιανθίες δέκα τουλάχιστον ανθέων, που δένουν όλα μαζί και θυμίζουν τσαμπί. Είναι πολύ παραγωγικό μέχρι αργά το φθινόπωρο. Ο καρπός έχει 3 εκ. μήκος και 2 εκ. διάμετρο περίπου, είναι πολύ γευστικός με σχετικά λεπτή φλούδα.

Καλλιεργητικά χαρακτηριστικά:

Καλό είναι το έδαφος να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη από κομπόστ, ώστε να μη ρίξουμε χημικά λιπάσματα, που αφήνον υπολείματα στον υδροφόρο ορίζοντα. Τα κάτω φύλλα όταν μεγαλώσουν, αφαιρούνται για να μην ακουμπάνε στο έδαφος, περιορίζοντας έτσι τις προσβολές. Στην αρχική ανθοφορία δεν ποτίζουμε μέχρι να γίνει καρπόδεση και αρχίζουμε το πότισμα αυξάνοντας το σταδιακά, όταν μεγαλώσουν λίγο οι καρποί. Αυτό εκτός του ότι βοηθάει το φυτό να δέσει τους καρπούς και όχι να αναπτύξει νέο φύλλωμα, το αναγκάζει να αναπτύξει βαθύτερο ριζικό σύστημα ώστε να βρεί νερό, κάτι που θα το βοηθήσει στην πορεία. Προληπτικά στο αρχικό στάδιο της καλλιέργειας κάνουμε 2-3 ψεκασμούς με βρέξιμο θειάφι και αν χρειαστεί με βρέξιμο χαλκό. Το πότισμα να είναι σταθερό και χορταστικό, κανονίζοντας τη συχνότητα ανάλογα την εξωτερική θερμοκρασία και την εποχή. Δεν κάνω κλάδεμα, αφήνοντας το φυτό να αναπτυχεί ελεύθερα.

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Η σπορά γίνεται σε σπορείο μέσα με τέλη Φεβρουαρίου και μεταφυτεύονται στο χωράφι την άνοιξη όταν περάσουν τα πολλά κρύα. Οι καρποί συγκομίζονται όταν κοκκινίσουν και αποκτήσουν τα γευστικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Για σποροπαραγωγή επιλέγουμε καρπούς από υγιή φυτά σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, που τους αφήνουμε να ωριμάσουν καλά, αφαιρούμε τους σπόρους, ξεπλένοντας τους καλά σε σουρωτήρι, τους στεγνώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τους διατηρούμε σε χάρτινα σακουλάκια σε ξηρό μέρος.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ
Sito Seeds Pack

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Επικοινωνία με την ομάδα/διατηρητή

Για να ζητήσετε σπόρους από την ομάδα Εύβοιας  παρακαλώ επικοινωνήστε στο Email: akis@sito.gr

Sito Seeds Grow

Για να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, πατήστε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Κατηγορίες: , Ετικέτα:

Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close