Μαρούλι Αγίου Ορους

Sito Seeds Pack

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Επικοινωνία με την ομάδα/διατηρητή

Κάσσης Γιάννης Καβουρόπετρα Ερατούς 4
Τ.Κ. 18010 Αίγινα
Τηλ. 6971637618
email: kassis123@yahoo.gr

Sito Seeds Grow

Για να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Προέλευση:

Από  τη σκήτη της Αγίας Λαύρας και τον πατέρα Δανιήλ,  μέσω  του  Άρη   Παύλου  από  το  2010.

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Γιάννης   Κάσσης  , Σπορίτες Αίγινας,  το καλλιεργεί  από το 2010 επομένως  το φυτό έχει προσαρμοσθεί στις συνθήκες της Αίγινας.

 Χαρακτηριστικά:

Μεγάλα   όρθια  φύλλα  με  το  γνωστό  σχήμα  και  ανακατεμένο  κόκκινο  και  πράσινο  χρώμα  ανομοιογενώς .  Είναι  λεπτόφυλλα , τρυφερά,  πρέπει  να  καταναλωθεί  σχετικά  γρήγορα , δεν  είναι  σκληρά    σαν  του  εμπορίου

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Τον Σεπτέμβρη αρχικά οι σπόροι μπαίνουν στο ψυγείο για 1-2 ημέρες. Αυτό μειώνει τον χρόνο βλάστησης.  Μετά κάνω σπορείο  για 20 ημέρες περίπου.  Το σπορείο δεν θέλει ήλιο. Αφού ο σπόρος βλαστήσει   μπαίνει στη γη αρχές Οκτώβρη. Δεν φυτεύεται μέσα στο αυλάκι αλλά στην κορυφή, επάνω δηλαδή στο λοφάκι.   Μπορούμε  να  φυτεύουμε  συνέχεια  μέχρι  την  άνοιξη  , αλλά  τα  πρώτα  μαρούλια  του  Οκτωβρίου  είναι  πιο  καλά  και  γρήγορα  για  σπόρο.  Τα χαμηλά  φύλλα  χαλανε  συνήθως  σαπίζουν  και  καλό  είναι  να  αφαιρούνται . την  άνοιξη  βγάζει  κεντρικά  ένα  ψηλό  βλαστό  και  πολλά  μικρά  ανθάκια,  όταν  ξεραθούν  είναι  σαν  χνούδι.  Κόβουμε  την  ανθοδέσμη  και  την  τρίβουμε  ανάποδα  μέσα  σε  μια  λεκάνη  φυσάμε  απαλά  για  να  φύγει  το  πολύ  χνούδι  μέσα  στην  λεκάνη   και  μένει  ο σπόρος σαν  λεπτό  σησάμι  με  άσπρο  γκρι  χρώμα.

Άλλες Παρατηρήσεις:

Το  πιο  συχνό  πρόβλημα  είναι  στην  αρχή  οι  κάμπιες , πράσινες  η  καφέ  , δεν  είναι  πολλές , τις  αναγνωρίζεις  από  τα  κακά  τους  και  τα  φαγωμένα  φύλλα .

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ

Προέλευση:

Από  τη σκήτη της Αγίας Λαύρας και τον πατέρα Δανιήλ,  μέσω  του  Άρη   Παύλου  από  το  2010.

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Γιάννης   Κάσσης  , Σπορίτες Αίγινας,  το καλλιεργεί  από το 2010 επομένως  το φυτό έχει προσαρμοσθεί στις συνθήκες της Αίγινας.

 Χαρακτηριστικά:

Μεγάλα   όρθια  φύλλα  με  το  γνωστό  σχήμα  και  ανακατεμένο  κόκκινο  και  πράσινο  χρώμα  ανομοιογενώς .  Είναι  λεπτόφυλλα , τρυφερά,  πρέπει  να  καταναλωθεί  σχετικά  γρήγορα , δεν  είναι  σκληρά    σαν  του  εμπορίου

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Τον Σεπτέμβρη αρχικά οι σπόροι μπαίνουν στο ψυγείο για 1-2 ημέρες. Αυτό μειώνει τον χρόνο βλάστησης.  Μετά κάνω σπορείο  για 20 ημέρες περίπου.  Το σπορείο δεν θέλει ήλιο. Αφού ο σπόρος βλαστήσει   μπαίνει στη γη αρχές Οκτώβρη. Δεν φυτεύεται μέσα στο αυλάκι αλλά στην κορυφή, επάνω δηλαδή στο λοφάκι.   Μπορούμε  να  φυτεύουμε  συνέχεια  μέχρι  την  άνοιξη  , αλλά  τα  πρώτα  μαρούλια  του  Οκτωβρίου  είναι  πιο  καλά  και  γρήγορα  για  σπόρο.  Τα χαμηλά  φύλλα  χαλανε  συνήθως  σαπίζουν  και  καλό  είναι  να  αφαιρούνται . την  άνοιξη  βγάζει  κεντρικά  ένα  ψηλό  βλαστό  και  πολλά  μικρά  ανθάκια,  όταν  ξεραθούν  είναι  σαν  χνούδι.  Κόβουμε  την  ανθοδέσμη  και  την  τρίβουμε  ανάποδα  μέσα  σε  μια  λεκάνη  φυσάμε  απαλά  για  να  φύγει  το  πολύ  χνούδι  μέσα  στην  λεκάνη   και  μένει  ο σπόρος σαν  λεπτό  σησάμι  με  άσπρο  γκρι  χρώμα.

Άλλες Παρατηρήσεις:

Το  πιο  συχνό  πρόβλημα  είναι  στην  αρχή  οι  κάμπιες , πράσινες  η  καφέ  , δεν  είναι  πολλές , τις  αναγνωρίζεις  από  τα  κακά  τους  και  τα  φαγωμένα  φύλλα .

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ
Sito Seeds Pack

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Επικοινωνία με την ομάδα/διατηρητή

Κάσσης Γιάννης Καβουρόπετρα Ερατούς 4
Τ.Κ. 18010 Αίγινα
Τηλ. 6971637618
email: kassis123@yahoo.gr

Sito Seeds Grow

Για να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, πατήστε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close