Καλαμπόκι γλυκό μωβ Γαλλίας

Sito Seeds Pack

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Επικοινωνία με την ομάδα/διατηρητή

Κάσσης Γιάννης Καβουρόπετρα Ερατούς 4
Τ.Κ. 18010 Αίγινα
Τηλ. 6971637618
email: kassis123@yahoo.gr

Sito Seeds Grow

Για να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Προέλευση:

Από μοίρασμα  σπόρων σε γιορτή του  Πελίτι.  Οι  σπόροι  ήρθαν  από το   Kokopelli   της  Γαλλίας [ 2016 ]

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Γιάννης  Κασσης , ΣΠΟΡΙΤΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ,  το καλλιεργεί στην Αίγινα  από το 2017 το φυτό  έδειξε  αμέσως ότι ήταν κατάλληλο  για τις τοπικές κλιματικές συνθήκες

 Χαρακτηριστικά:

Είναι  γλυκό και πολύ νόστιμο. Την άνοιξη  θέλει  ήλιο  αλλά και σε ημισκιερά μέρη πάει καλά.  Φυτό μέτριου  ύψους  [ περίπου  1,5  μ ].  Κάθε φυτό έχει ένα στέλεχος  που έχει σκούρο χρώμα  και  βγάζει  από 1  έως  4  καλαμπόκια  μετρίου  μεγέθους .  Ανθίζει πρώτα στην κορυφή  για να παραχθεί η γύρις  η οποία μπορεί να ταξιδέψει μακριά με τον αέρα   γι αυτό  δεν πρέπει να υπάρχουν άλλα είδη καλαμποκιού   κοντά , και αφού γονιμοποιηθούν τα θηλυκά που είναι στις μασχάλες των φύλλων βγαίνουν τα καλαμπόκια .  Συνήθως υπάρχουν όλα τα σπόρια επάνω και μόλις ξεραθούν τα  μουστάκια του  είναι  έτοιμο και έχει πάρει και το μωβ χρώμα ο σπόρος. Τρώγεται  ωμό η ελαφρά ψημένο. Αν μείνει περισσότερο επάνω στο φυτό  σκληραίνει και δεν τρώγεται κάνει μόνο για  σπόρο.

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Το Φλεβάρη κάνουμε σπορείο που δεν  είναι απαραίτητο  γιατί   από μέσα  Μαρτίου μπορεί  να  μπει κατευθείαν  στο  χώμα  σε  σειρές  50 εκ.  και  κάθε  40 η 50 εκ  φυτό από φυτό .

Φυτρώνει  και  αναπτύσσεται  γρήγορα , τον Ιούνιο είναι  έτοιμα.

Άλλες Παρατηρήσεις

Η πιο συνηθισμένη ασθένεια  είναι  η  μελίγκρα που αντιμετωπίζεται  ψεκάζοντας με διάφορα  σκευάσματα όπως  σαπούνι  οινόπνευμα  αλεύρι σκόρδο πιπεριά καυτερή  κ.α.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ

 

Προέλευση:

Από μοίρασμα  σπόρων σε γιορτή του  Πελίτι.  Οι  σπόροι  ήρθαν  από το   Kokopelli   της  Γαλλίας [ 2016 ]

Διατηρητής-καλλιεργητής:

Γιάννης  Κασσης , ΣΠΟΡΙΤΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ,  το καλλιεργεί στην Αίγινα  από το 2017 το φυτό  έδειξε  αμέσως ότι ήταν κατάλληλο  για τις τοπικές κλιματικές συνθήκες

 Χαρακτηριστικά:

Είναι  γλυκό και πολύ νόστιμο. Την άνοιξη  θέλει  ήλιο  αλλά και σε ημισκιερά μέρη πάει καλά.  Φυτό μέτριου  ύψους  [ περίπου  1,5  μ ].  Κάθε φυτό έχει ένα στέλεχος  που έχει σκούρο χρώμα  και  βγάζει  από 1  έως  4  καλαμπόκια  μετρίου  μεγέθους .  Ανθίζει πρώτα στην κορυφή  για να παραχθεί η γύρις  η οποία μπορεί να ταξιδέψει μακριά με τον αέρα   γι αυτό  δεν πρέπει να υπάρχουν άλλα είδη καλαμποκιού   κοντά , και αφού γονιμοποιηθούν τα θηλυκά που είναι στις μασχάλες των φύλλων βγαίνουν τα καλαμπόκια .  Συνήθως υπάρχουν όλα τα σπόρια επάνω και μόλις ξεραθούν τα  μουστάκια του  είναι  έτοιμο και έχει πάρει και το μωβ χρώμα ο σπόρος. Τρώγεται  ωμό η ελαφρά ψημένο. Αν μείνει περισσότερο επάνω στο φυτό  σκληραίνει και δεν τρώγεται κάνει μόνο για  σπόρο.

Σπορά, Αναπαραγωγή, Κράτημα σπόρου:

Το Φλεβάρη κάνουμε σπορείο που δεν  είναι απαραίτητο  γιατί   από μέσα  Μαρτίου μπορεί  να  μπει κατευθείαν  στο  χώμα  σε  σειρές  50 εκ.  και  κάθε  40 η 50 εκ  φυτό από φυτό .

Φυτρώνει  και  αναπτύσσεται  γρήγορα , τον Ιούνιο είναι  έτοιμα.

Άλλες Παρατηρήσεις

Η πιο συνηθισμένη ασθένεια  είναι  η  μελίγκρα που αντιμετωπίζεται  ψεκάζοντας με διάφορα  σκευάσματα όπως  σαπούνι  οινόπνευμα  αλεύρι σκόρδο πιπεριά καυτερή  κ.α.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ: ΝΑΙ

 

Sito Seeds Pack

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Επικοινωνία με την ομάδα/διατηρητή

Κάσσης Γιάννης Καβουρόπετρα Ερατούς 4
Τ.Κ. 18010 Αίγινα
Τηλ. 6971637618
email: kassis123@yahoo.gr

Sito Seeds Grow

Για να δείτε όλες τις ποικιλίες που διατηρεί η ίδια ομάδα/διατηρητής ή όλες τις ποικιλίες του ίδιου είδους που διατηρούνται από το Δίκτυο Σιτώ, πατήστε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω:

Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close